Beszélni kell sokat róluk

Posted by

Veiszer Alinda>
Amikor Navalnijt letartóztatták miután megpróbálták megmérgezni, és noha mondták neki, hogy ne menjen többé haza ő mégis ment, szóval akkor mondta Sz. Bíró Zoltán elemző a podcastomban, hogy minél többet beszélünk róla, annál valószínűbb, hogy életben hagyják, mert mártírt nem akarna csinálni belőle Putyin gépezete.
Nem tudom, hogy ez a logika működik-e Raman Prataszevics esetében is, de talán.
Ez a srác 26 éves. Ha jól értem, az optimistább forgatókönyv azzal számol, hogy mostantól 40-ig börtönben ül majd, mert Lukasenka diktatúrája veszélyesnek érzi önmagára nézve. A pesszimista forgatókönyvet Raman vázolta egy mondatban, amikor lekényszerítették a fehéroroszok a Ryanair gépet, amin utazott (négy KGB-s társaságában): “Halálbüntetés vár rám itt.”
Fogalmam sincs a srác viselt dolgairól, de olvasom, hogy 17 éves kora óta küzd a diktatúra ellen. Kicsapták a gimijéből, aztán valahogy tovább akart tanulni, onnan is. Az állam ellensége, hiszen részben miatta tudjuk, hogy mi zajlott a tüntetéseken, és hát ezt a fajta tudásvágyat az állam nem szeretné kielégíteni. Úgyhogy a Hamaszra hivatkozva (!) leszednek egy gépet a levegőből. Legalább nem mérgezték meg, végülis.
Tudja mit csinál, és tudja azt is, hogy nem pusztán ejnye- bejnye a következmény, hanem akár az élete is, de vállalja, engem ez meghat. Pedig ezek csak szavak. Ilyen veszélyesek a szabad emberek. Remélem ér valamit a nemzetközi nyomás.

Címkép: Raman Prataszevics