Orbán Viktor aláírja a Fehéroroszország elleni uniós szankciókat

Posted by

Balogh S. Éva
>Magyarországon május 23-án este 9 órakor a Magyar Távirati Iroda (MTI) számolt be először a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának fehérorosz eltérítéséről, amit néhány órával később a Mandiner cikke követett. Mivel a tudósítás Brüsszelből érkezett, az EU vezetőinek – például Ursula von der Leyen, Charles Michel, David Sassoli és Josep Borrell – az eseményre adott reakcióiról számolt be, amelyek a gépeltérítés körülményei alapján várhatóan mind negatívak voltak. Ami magát az eseményt illeti, a budapesti tudósító és/vagy szerkesztői visszafogottan nyilatkoztak. Sőt, a minszki leszállás leírásakor idézőjelek közé tették az “önkéntelen” jelzőt.
A Mandiner cikke, bár állítólag az MTI tudósításán alapult, semmiben sem hasonlított a Brüsszelből és Moszkvából Budapestre érkezett jelentésekhez. Szinte kizárólag fehérorosz forrásokra támaszkodott, amelyekből kiderült, hogy a leszállást Alekszandr Lukasenko miniszterelnök rendelte el, aki “meg akarta menteni Európát egy esetleges terrortámadástól”, és hogy a MiG-29-es nem kényszerítette pályamódosításra az utasszállító gépet, hanem csak “a minszki repülőtérre kísérte a gépet”. Úgy azonosította Szcipan Putsilát és Raman Prataszevicset, mint akik “kapcsolatba hozhatók a terrorizmussal, és szerepelnek a nemzetközi körözési listán”. Valaki a Mandinernél rosszul mérte fel, hogy a magyar kormány hogyan reagál majd a nagy barát minszki akciójára.

Foci mez baráttól barátnak

Az Orbán-propagandamédia nem nagyon akarta részletezni a minszki eseményt. A Mandiner mellett egyedül a Pesti Srácok vette a fáradságot, hogy egyáltalán közölje az MTI eredeti, brüsszeli beszámolóját tegnap. Csak ma délután írtak a kormánypárti kiadványok az eltérítésről. Nem lehet nem arra gondolni – valószínűleg nem alaptalanul -, hogy a tudósítások ilyen hiányosságait a lakájújságírók félelme okozta, hogy rosszul látják előre a kormány bizonyos kérdésekben hozott döntéseit.
A Magyar Nemzet valószínűleg ma kapta meg a végső eligazítást a fehérorosz kérdéssel kapcsolatos magyar álláspontot illetően. Legalábbis a cikk hangvétele ezt sugallja. A cikk tele van az Európai Unió, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok vezető politikusainak hosszú idézeteivel, akik elítélik az akciót. Ezek a terjedelmes idézetek nyilvánvalóan a Fehéroroszország elleni szankciók közelgő magyar támogatását hivatottak igazolni. Nemcsak az EU külpolitikáért felelős Josip Borrellt, hanem a francia és a német külügyminisztert, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt is idézik. Még Dominic Raab brit külügyminisztert is idézik, aki Lukasenko felelősségre vonásáról beszél.
A cikk szimpatizál a fehérorosz ellenzékkel, és idézi Szvjatlana Csihanuszkaját, a Lukasenko-ellenes erők vezetőjét, aki aggódik az elrabolt és terrorizmussal vádolt Raman Prataszevics sorsa miatt. A cikk röviden ismerteti a fehérorosz kormány álláspontját, amely azt állítja, hogy “a hatóságok a nemzetközi szabályoknak megfelelően jártak el, és csak a Nyugat próbálja “átpolitizálni” a helyzetet”. Ebből arra lehet következtetni, hogy aki a cikkért felelős, az nem ért egyet a fehérorosz állásponttal. Ezért különösen sokatmondó, hogy közvetlenül e mondat után azt olvashatjuk, hogy “Oroszország kiáll Lukasenko mellett”.
Ha összehasonlítjuk ezt a cikket az egy nappal korábban írt és a Mandinerben megjelent cikkel, a különbség szembetűnő. Tegnap a Mandinerben Lukasenko “meg akarta menteni Európát egy esetleges terrortámadástól”, és a MiG-29-es “a gépet a minszki repülőtérre kísérte”. Ma a Magyar Nemzet szerint “a Ryanair FR4978-as utasszállító repülőgépe a görögországi Athénból a litvániai Vilniusba tartott, amikor a fehérorosz légtérbe lépve a hatóságok arról tájékoztatták a pilótákat, hogy a gépen robbanószerkezet lehet. Bár az utasszállító repülőgép jóval közelebb volt Litvániához, a járat végül a fehérorosz fővárosban szállt le, miután Minszk határozott kérése és egy MiG-29-es vadászgép érkezése megerősítette ezt”.
Természetesen itt csak néhány megjelent cikket foglaltam össze, kizárólag a Fidesz propagandamédiájából. Nem szabad azonban megfeledkezni az MTI tudósítóinak nagyszámú tudósításáról sem, amelyeket nem feltétlenül használtak fel a hírügynökségek. Brüsszel mellett Kijevből, Londonból és Moszkvából is érkeztek MTI-jelentések. Moszkvából két meglehetősen hosszú cikket  a kormánymédia nem vett át, de független források széles körben tárgyalták. Ez a nagy nemzetközi híradás rávilágít az egyik legszembetűnőbb ellentétre a magyar független média és a kormánymédia között. A független média azonnal reagált a hírekre, akár az MTI, akár a Reuters, akár az AP vagy az AFP küldte azokat. A kormánypárti média lomhán reagált, mert a kormány szeszélyeitől vagy Orbán Viktor szeszélyeitől függ. Így a Fidesz nagyágyúinak nem kell meglepődniük azon, hogy bár a kormánynak több száz újságja és internetes oldala van az evangélium terjesztésére, mégis többen olvassák a független médiát, köztük a Fidesz szavazóinak többsége. Az információ pedig hatalom, amit hosszú távon nehéz elnyomni.

Hungarian Spectrum

A magyar változat: Újnépszabadság
Címkép: A belarusz MIG 29 “csak elkisérte” az utasszállítót