Meddig lehet elmenni?

Posted by

Fábián András
>Orbán Viktor összepakoltatta a putyerkáját, berámolt egy adag szaftos pörköltet a hercig kis hátizsákjába, rántott egyet derékban szűk, fenékben kifényesedett trottyos pantallóján és így felcihelődve kihajtatott valahova. Nem tudjuk, hova, mert nem tudjuk hol a katonai luxus nemkormánygép parkolója. A kisbuszt, gondolom, már előreküldték neki, ahogy ez általában mindig történni szokott. Amúgy állítólag ott, ahová most ment éppen, a környezetvédelemről lesz szó. Ja, és természetesen a gratulációkat, amelyeket ő (mármint Magyarország, aki szintén momentán ő) megérdemel. Lehet, hogy Brüsszelben nem tudnak 30 ezer magyar ember haláláról. Mondom: lehet.
A következőkben is, mint már a bevezetőben is, a miniszterelnök Facebook oldaláról idézünk (https://fb.watch/5IaHxV4DJR/): Brüsszelbe. (Brussels.) Csatába (To battle.) Megvédjük a magyar családokat. (We will defend Hungarian families.) Most hirtelen csak az utolsó mondatra reflektálnék, amelynek angolról való

Marabu rajza

pontos magyar visszafordítása: „Meg fogjuk védeni a magyar családokat.” Hogy most és ott éppen mitől, az nem fontos. Amúgy a magyar családok védelme felettébb időszerű feladat, mondom, én. Amit ugyanis a kormány az elmúlt tíz évben tett, és amit a következő időszakra tenni tervez, azt sok mindennek lehet nevezni, de családvédelemnek, a családokról való gondoskodásnak semmiképpen.
Nem először szólok, hogy a kormány olyan hitelkonstrukciókba csalja bele a fiatalokat, amelyek pontosan azt fogják eredményezni a számukra, mint a máig ható deviza adós-válság. A „hitelmoratóriumnak” elkeresztelt adósságfelhalmozásról már látható, hogy évekkel növelte meg a bankoktól való függőséget, anélkül, persze, hogy ez ellen az áldozatok, az adósok tiltakozhattak volna. A lakásfelújítási hitel vagy a lakásvásárlási „ingyen” hitel újabb csapda. Vagy itt van például a rendkívül vonzó, fix kamatozású, CSOK mellé igényelhető kedvezményes hitel (10 millió forint esetén 25 (!) év futamidővel 15 milliót kell visszafizetni.) Nem sorolom. Mindezt természetesen egy abszolút kilátástalanná vált gazdasági helyzetben, ahol az sem biztos, hogy az embernek másnap lesz-e még munkája. Meg fogják védeni a családokat, mondja Orbán. Mikor? Hogyan? Lassan már, remélem, arra kell majd koncentrálniuk, hogy saját magukat meg tudják védeni. Az adósság azonban itt marad nekünk. Megfejelve az évtizedekre előre túlterhelt állami költségvetéssel, az orosz és kínai hiteltömeggel.
Nem is ezért ügetett el Orbán Brüsszelbe. A nagy ügy most az a nehezen minősíthető, minden nemzetközi kötelezettséget páros lábbal felrúgó terrorakció, repülőgép eltérítés, amit Lukasenka parancsára a belarusz légierő és légiirányítás követett el. Az egész világ döbbenten figyel és elítéli a Ryanair Vilniusba tartó gépének Minszkbe kényszerítését. Tudják csak meg Lukasenka, bitang, hazaáruló ellenfelei, hogy mi vár rájuk, ha fel merik emelni a szavukat a diktátor ellen. Példa nélküli gaztett. Putyintól szoktunk ilyet látni, de tőle sem elfogadható. Lukasenka megtehette volna persze azt is, hogy kér egy kis Novicsokot az ő Putyin barátjától, de kiderült már Szkripal és Navalnij esetében is, hogy a szer nem mindig hatásos. megbízhatóbbnak ítélte a mindeddig példa nélküli légikalózkodást.

A világ jobbik része persze azonnal elítélte az akciót és megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba. Úgy tűnik azonban, hogy Lukasenka, aki eddig még nem szólalt meg az ügyben, nem piszkított a nadrágjába. A lassan egy éve meg-megújuló tüntetés hullám sem ösztönözte menekülésre. Egyetlen oka lehet csak erre, hogy Putyinnal a háta mögött nincs oka félni. Az eddig Ukrajna határainál állomásozó csapatok bármikor átvezényelhetők Fehéroroszországba.
Az Európai Tanács május 24-25-i ülése fontos kérdésekről tárgyal. Ezek között szerepel „Az ET következtetései Belaruszról” című napirendi pont is. Gondolom az ülés előkészítői a tanács tagjainak közös nyilatkozatával zárnák a napirendi pontot, amelyben elítélik a fehérorosz eljárást és meghatározzák a jóelőre belengetett szankciókat. . Magyarország rendszeresen vétóz meg a mostanihoz hasonló közös nyilatkozatterveket. Oroszország, illetve a Belarusz tüntetéseken alkalmazott brutális erőszak elleni fellépések ügyében már volt rá példa, a Kína emberi jogsértései elleni tiltakozó nyilatkozat esetében éppen áprilisban. A magyar kormány azzal szokta indokolni ezeket a döntéseit, hogy a magyar külpolitika következetesen nem kíván más országok belügyeibe beavatkozni. Vagy hogy már tiltakoztunk egyszer… De most ez talán kivétel lesz. A külügyminiszterium már közölte az európai álláspont magyar álláspont is.

Mindenesetre többek szerint Orbán ezekkel a különállási kísérletekkel, valamint például azzal, hogy csak vissza nem térítendő pénzeket hajlandó elfogadni az EU-tól, hitelt nem stb. a kilépést készíti elő. Az persze nyilvánvaló, hogy a nemzeti szuverenitás hangsúlyozása mögé bújva igyekszik egyre nagyobb távolságot tartani az Uniós politikától. Így ugyanis kevésbé kell számolnia akár orosz, akár kínai rosszallással. Az is kevésbé valószínű, hogy az Unió bármiben el tudná marasztalni, hiszen a Lisszaboni Szerződés erre nem is nyújt lehetőséget. Magyarország kilépését azonban Orbán nem meri megkockáztatni. Egyrészt mert elviselhetetlenül sok pénzébe kerülne ez a magyar büdzsének. Másrészt – mint azt a Brexit is mutatja – a kilépési tárgyalások évekig elhúzódnának. Az időtényező a legkockázatosabb Orbán számára.
Egy novemberi Medián felmérés szerint a magyar EU-tagság támogatottsága novemberben, a szavazókorú népesség körében mintegy 85 százalékos (!) volt. A felmérés szerint még a Fidesz táborában is 77 százalékos a EU-pártiak aránya, az ellenzéknél pedig 94 százalékos. Mi több, a pártszimpátiával nem rendelkezők körében is 86 százalék támogatja Magyarország EU-tagságát. Orbán számára tehát (természetesen azon túl, hogy majd egyszer „a magyar családokat megvédje”) fontos, hogy megmaradjon az EU-ban, mindaddig, amíg ezt a mindent elsöprő támogatottságot a minimumra nem tudja csökkenteni. Ezen a borítékolhatóan kudarcos vállalkozáson ügyködik ő és csapata. Azt próbálja bizonyítani, hogy az EU Magyarország és a magyar emberek ellensége. Ezért igyekszik szimpatikussá tenni a közvélemény számára a már többszörösen és bizonyítottan zsákutcának tekinthető orosz-kínai relációt. Mégis: Putyint és a kínai vezetést gondolja ő az igazi Fidesz hátországnak. Másrészt viszont, ahogyan azt Alberto Alemanno, az európai jogtudományok professzora mondta a CNBC-nek „A Ryanair eltérítése az EU külpolitikájának hitelességének végső próbatétele mind a világ, mind az EU színterén” “Vagy az EU-nak sikerül egyhangúlag fellépnie Lukasenko (Belorusszia) és Oroszország ellen – amennyiben megerősítené részvételét -, vagy ez a baleset véget vethet az Unió által nagyon keresett stratégiai autonómiának” – tette hozzá. (https://www.cnbc.com/2021/05/24/belarus-eu-leaders-discuss-sanctions-after-incident-with-ryanair-flight.html )
Akinek tehát az unio-ellensség tetszik, és nem Európa, az szapulja csak tovább nyugodtan az Európa-, demokrácia- és köztársaság párti, a jogállamiság helyreállításában elkötelezett ellenzéket. Ne szavazzon 2022-ben sem, ha nem akar. Tudnia kell azonban, hogy ezzel is Orbánra és az ő „különutas”, egyéni haszonelvű politikájára adja le a voksát.