Kicsoda ön, Mr. Lane?

Posted by

Serény Péter
>Az X-kommandó – 1985-ben az Esti Hírlapban és a Filmhiradóban
Nagy élvezettel olvastam az X-kommandó sztoriját. Bezzeg, ha a Daily Mail olvasta volna (minden bizonnyal) Réti Ervin előzetesét Bokor László filmhiradó-interjújáról az Esti Hírlap 1985. december 12-i számának 5. oldalán, akkor azt is megírhatta volna, hogy George Lane/Lányi György idehaza az Eötvös Gimnáziumban tanult, az MTK vízilabdacsapatának csatára volt, és egy ösztöndíjpályázat nyerteseként nyelvet tanulni ment Londonba, s hogy némi mellékkeresetre szert tegyen, a Pesti Hírlapnak küldött tudósításokat európai fővárosokból. Az Esti Hírlapban ez volt a cím, és a szöveg eleje:

„Egy szigorúan titkos dosszié lapjai
Kicsoda ön, mister Lane?
Top secret — szigorúan titkos — ezekkel a szavakkal kezdődik az a tízperces híradófilm, amely mától látható az ország premier-mozijaíban és a televízió is sugározza majd szombaton 19 óra 10 perckor a Mafilm-magazin keretében, 2-es műsorában. A filmvásznon ezúttal kinyílik az egyik dosszié, amely azt tartalmazza, hogy 1944, június 6-án, a szövetségesek normandiai partraszállásának napján miért nem tartózkodott Rommel tábornagy az atlanti falnál? Miért fokozta a sebtében riadóztatott német egységek zavarát a főparancsnok távolléte? A kalandos történet szálai az „X-kommandóhoz” vezetnek …

A krónikák negyven évig hallgattak róla, mígnem Bokor László, az ismert filmes-újságíró nyomára akadt, s a Magyar Filmhíradó kamerája elé ültette. Igaz, megtalálásában részt vállalt a korábbi londoni magyar nagykövet, a szintén történész dr. Bányász Rezső is.” Azután következtek az Újnépszabdságban közölt Daily Mail-cikkből ismert X-kommandó sztori egyes részletei, majd ezt olvashatjuk:

„A filmvásznon megelevenedő történet csattanója, s ez ma már nem top secret, hogy őfelsége ezredesét eredetileg Lányi Györgynek hívták. Az Eötvös Gimnázium hajdani diákja, az MTK vízilabdacsapatának csatára 1935-ben, egy megnyert ösztöndíjpályázattal. nyelvet tanulni indult Londonba, majd a Pesti Hírlapot tudósította Európa fővárosaiból. A háború kitörése után pedig antifasiszta érzelmei a hadseregbe, majd az X- kommandóhoz vezették. S igy elevenedhet fel negyven év múltán a kalandos történet — magyar nyelven…

(r.)”

Aki kíváncsi a részletekre, megnézheti az egykorú filmhíradót itt: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=22992

És az Esti Hírlap előzetesének igaza volt, a Felvidéken 1915. január 18-án született George Lane/Lányi György, ha erős akcentussal is, de négy évtized múltán is magyarul válaszol a riporteri kérdésekre. Az utolsóra is: Honnan ismeri ezeket a részleteket? – Én vagyok George Lane/Lányi György.

Az angol Wikipédiából (https://en.wikipedia.org/wiki/George_Lane_(British_Army_officer) megtudhatjuk, hogy a Special Operations Executive (SOE) „Churchill titkos seregének” egykori harcosa minden külföldi bevetést vállalt a második világháborúban – egy kivételével: magyarországi titkos megbízást nem volt hajlandó teljesíteni. Akkor helyezték át az X-kommandóba… „Dyuri”, ahogyan az angol Wikipédia a becenevét írja, magas kort ért meg, 2010. március 19-én hunyt el az Egyesült Királyságban.