Egy bazi nagy páncélszekrény

Posted by
Föld S. Péter
>800 kilós páncélszekrényt emeltek be daruval a Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea leendő lakhelyéül szolgáló villába. Az utca népe már hetek óta turistalátványosságnak kijáró érdeklődéssel figyeli a házikó körül zajló fejleményeket, és bár az épület védésével megbízott felcsúti cég táblával figyelmezteti az érdeklődőket, hogy tilos fotózni, a szájtátást még a legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel sem tudják megakadályozni.
Magyarország és feltehetőleg a világegyetem leggazdagabb gázszerelője, 2019 őszén vált el feleségétől, az azóta tévétulajdonossá lett Mészárosné Kelemen Beatrixtól. Bár Mészáros Lőrinc korábban számos alkalommal közölte a nyilvánossággal, hogy amióta nem polgármester Felcsúton, nem számít közszereplőnek, a válást bejelentő szöveget az MTI gond nélkül közzé tette. Nem sokkal ezután híresztelések leltek lábra, hogy a megítélése szerint a Facebook kitalálójánál is okosabb Mészáros összejött az egykor a televízióban gyakran látható, korábban Bochkor Gábor médiaszemélyiség párjaként is ismert Várkonyi Andreával.
Hittük is, meg nem is a híreket, hiszen a két ember, legalábbis ezt gondolhattuk, ég és föld. Mészáros egyszerű gázipari vállalkozóból lett milliárdos (és sokak szerint Orbán Viktor strómanja), míg Várkonyi Andrea egy másik „kávéházból” érkezett. Nagyon jó családból származik, orvosi egyetemet végzett, televíziós szereplései mellett pszichológusként is dolgozott. Nem véletlen, hogy miután Bochkorral elváltak útjaik, Várkonyi azt nyilatkozta, hogy ő csak olyan férfi mellett tudja elképzelni az életét, aki „képes megugrani egy intellektuális szintet”.
Nos, Mészáros Lőrincben megtalálta ezt a férfit. Egy olyan intellektüelt, aki egy fiatalok számára kiírt szakmai verseny díjátadásán arra bíztatta az ifjúságot, hogy „ne legyetek bátortalanok, legyetek bátorak”. Ez az az intellektuális szint, ahonnan Mészáros Lőrinc elrugaszkodott, ám azóta bizonyára sokat fejlődött, különben esélye sem lett volna, hogy megfeleljen Várkonyi Andrea magas szintű elvárásainak. Ami azt illeti, Mészáros Lőrinc sem ült tétlenül a babérjain, tesz azért, hogy jövendőbelijének ne kelljen még a mostaninál is többet szégyenkeznie miatta. Sajtóhírek szerint az utóbb időkben sokat fogyott és divatosabban öltözik, mert, amint az a bulvárban olvasható, „szeretne jól mutatni szép szőke kedvese mellett.” Ha valami, ez már most sikerült neki. Annyira jól mutat, hogy eljegyzési gyűrűként egy húszmilliós drágasággal lepte meg a mátkáját, különgéppel Dubajba és a Maldív-szigetkre repítette, látható tehát, hogy az intellektuális szint megugrásának tekintetében az ő határa a csillagos ég.
És most itt van ez az ingatlanosok szerint mintegy 3 milliárd forintot érő, úszómedencével és minden más földi jóval ellátott villa, ahol az újdonsült pár lakni fog. Már befutóban vannak, végéhez közelednek a munkálatok, amit az is jelez, hogy a 800 kilós páncélszekrény is beemelésre került. Mi, hétköznapi emberek, akik életünkben először hallottunk ilyen nagy, böhöm páncélszekrényről, elgondolni sem tudjuk, hogy mi minden fér egy ekkora monstrumba, melyre gyártója, a békéscsabai Trezor-Liktor Zrt. nem ok nélkül büszke. Most egy minden eddiginél márkásabb referenciájához jutottak, ami nyilván újabb megrendelők figyelmét kelti fel a vállalkozás termékei iránt.
Mészárosék 800 kilós, a ház emeletére daruval beemelt páncélszekrény ugyanis több mint egy közönséges széf. Szimbóluma annak, amit a volt gázszerelő és az egykori tévés tündérmesére hajazó románca képvisel. Ez a mérhetetlen gazdaság ugyanis felfoghatatlan az egyszerű emberek számára, akik úgy tekintenek a neves párra, mint a hollywoodi hírességekre. Nem szeretik, csak csodálják őket. Irigység nincs bennük, hisz egy elképzelhetetlenül hatalmas vagyonon nincs mit irigyelni. A magyar ember ugyanis hétköznapi, vagy mondjuk így, talajmenti irigységekben szocializálódott, ez az a nagyságrend, amelyet még képes felfogni és feldolgozni. Ha valaki ellop tőlünk tízezer forintot, tolvajt kiáltunk, miközben a milliárdokat lenyúló, magukat vállalkozónak álcázó ügyeskedőkre az emberek többségének nincs szava. Az utca embere, aki a biztonsági emberek figyelmeztetése miatt nem fényképezhet, csak elképedve táthatja a száját, úgy tekint ezekre a mostani a gazdagokra, mint ahogy a középkorban néztek fel a jobbágyok a várban székelő uraságokra.
Csodálattal vegyes borzongással figyelik, ami történik. És persze aggodalom is van a tekintetekben: jaj, csak nehogy ráessen az Andika a fejére az a bazi nagy, 800 kilós páncélszekrény!