A belarusz légierő leszállásra kényszerített egy utasszállítót

Posted by

Bárász Péter
(Breszt)
Attól tartok, hogy a nagyvilág a katonai erővel végrehajtott repülőgép eltérítésre maximum azt fogja mondani, hogy ejnye-bejnye, azt is suttogva, nehogy véletlenül valaki meghallja.
“Példátlan, ami történt. A Vilniusba tartó utasszállítót erőszakkal kényszerítették leszállásra Minszkben. A belorusz politikai aktivista és a NEXTA alapítója a repülőn volt, majd letartóztatták. Az irtózatos esemény mögött a belorusz rezsim áll. Követelem Raman Prataszevics szabadon engedését – írta Gitanas Nauseda litván elnök a Twitter-oldalán. Felszólítom a NATO- és európai uniós szövetségeseinket, hogy azonnali választ adjanak a fehérorosz rezsim polgári légi közlekedés elleni fenyegetésére. A nemzetközi közösségnek haladéktalanul lépéseket tennie, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé – tette hozzá

Miként a Bloomberg jelentette: A belorusz hatóságok vadászgép segítségével kényszerítettek leszállásra Minszkben egy Athénból Vilniusba tartó Ryanairt, majd a hatóságok őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a népszerű Telegram-csatorna, a NEXTA korábbi főszerkesztőjét.
A belorusz hatóságok bombariadóra hivatkozva elrendelték a Ryanair Athénból Vilniuszba tartó járatának kényszerleszállását Minszkben. A minszki repülőtér bombariadót jelentett, az állami média szerint Aljekszandr Lukasenka elnök ezért parancsot adott, hogy vadászgépes kísérettel szállítsák le az utasszállítót.