X-Troop: titkos zsidó osztag, amely segített legyőzni a nácikat

Posted by

Leah Garret
DAILY MAIL

A nácik legrosszabb rémálma: Hogyan állított fel Winston Churchill egy X Troop nevű zsidó “öngyilkos osztagot”, hogy bosszút álljon Németországon… és hogyan hozott halált és rémületet az ellenségre  – beleértve Rommelt is…

George Lane hadnagy nagy bajban volt. A német ágyúk golyói repkedtek körülötte, miközben ő és Roy Wooldridge százados a hullámok között rejtőzött; vasgerendákból készült parti akadályok mögött guggolva kerestek fedezéket, és imádkoztak, hogy ne találják el őket. 1944 májusának közepe volt, Észak-Franciaországban, három héttel a D-nap előtt. Nem tudták, hogy a sötétségbe vakon lövöldöző náci katonák csak kieresztik-e a gőzt, vagy felfedezték egy új típusú német aknatípus felderítésére irányuló titkos küldetésüket. (A képen a The Longest Day (A leghosszabb nap, 1962) című filmből származó kép).
Amit biztosan tudtak, az az volt, hogy ha elkapják őket, halottak lesznek. Adolf Hitler parancsa kimondta, hogy minden elfogott szövetséges kommandós, mint ők is, azonnal kivégzendő.

It was mid-May 1944, in northern France, three weeks before D-Day. They didn’t know whether the Nazi soldiers shooting blindly into the darkness were just letting off steam or if their secret mission to investigate a new type of German landmine had been compromised. (Pictured, still taken from The Longest Day, 1962)

A páros a lehető legnyugodtabban feküdt, amíg a lövöldözés abba nem maradt. Ezután megtalálták elrejtett csónakjukat, amely csodával határos módon nem sérült meg, és kétségbeesetten eveztek ki a tengerre, remélve, hogy visszajutnak a tengerparton várakozó tengerészeti motoros torpedórombolóhoz. Azt hitték, hogy sikerült, amikor hirtelen vakító reflektorok fénye vetült rájuk, és egy géppisztolyokkal teli német járőrhajóról egy hang kiáltott: “Hände hoch, Tommy!” Nem volt más választásuk, mint megadni magukat.

They arrived at a castle on the River Seine which the German commander, Field Marshal Erwin Rommel, had requisitioned for his headquarters. (Pictured foreground, General Erwin Rommel during the Nazis' North African campaign during World War II, circa 1941)
(Az előtérben látható Erwin Rommel tábornok a nácik észak-afrikai hadjárata során a II. világháború idején, 1941 körül.)

Lane a kínzásra gondolt, ami elkerülhetetlenül előtte állt. A Gestapo mindenkit szóra bír – figyelmeztették. De nem aggódott amiatt, hogy a közelgő D-napról bármilyen operatív részletet elárul, mert alacsony rangú hadnagyként nem tudott semmit. Ami aggasztotta, az az volt, hogy a németek feltörik álcázásának történetét, és rájönnek, hogy egy szigorúan titkos brit kommandós egység tagja volt. Ez az X Troop, egy példátlan, magasan képzett gyilkosokból és beépített ügynökökből álló csapat, amelyet Nagy-Britanniában csak kevesen ismertek, és “öngyilkos osztagnak” neveztek el.
Az tette különlegessé – és tagjai számára különösen veszélyessé, ha a nácik rájönnek –, hogy a csapat szinte tagja mind zsidó volt. Németországból, Ausztriából és Magyarországról érkező, németül beszélő menekültekből állt, akik számára a háború mélyen személyes ügy volt. Tulajdonképpen  szedett-vedett csapat volt, köztük egy félprofi bokszoló, egy olimpiai vízilabdázó, festők, költők, sportolók és zenészek, akiknek sikerült a háború előtt elmenekülniük a Harmadik Birodalomból. Sok rokonukat a haláltáborokban gyilkolták meg.

A parton a két foglyot külön pincekamrába zárták egy hosszú, hideg és éhes éjszakára, mielőtt másnap reggel a francia vidéken keresztülhajtották őket. Bekötötték a szemüket, de Lane-é rosszul volt bekötve, és még látott annyit, hogy mentális térképet készíthessen arról, merre is mennek. Megérkeztek egy Szajna-parti kastélyba, amelyet a német parancsnok, Erwin Rommel tábornagy foglalt el magának főhadiszállásul. A kastélyban egy német kapitány megkínálta a bágyadt Lane-t egy itallal, majd azt mondta neki, hogy tegye magát rendbe, “mert egy fontos ember fogja magát kihallgatni”. Bevezették egy dolgozószobába, ahol legnagyobb meglepetésére maga Rommel állt a kandalló mellett. Lane ösztönösen tisztelgett neki, akár egy felettes tisztnek.

Azért, hogy eltitkolják származásukat, az X Troop emberei mind hamis angol nevet és személyazonosságot kaptak. Lane valójában magyar volt egy Lanyi György  nevű budapesti diák – most pedig azon kapta magát, hogy a Harmadik Birodalom legnevesebb katonai parancsnokával teázik, aki náciként az esküdt ellensége volt.

In training the first group in the Welsh mountains, X Troop commander Bryan Hilton-Jones, pictured, had them break into Harlech Castle
Az X Troop parancsnoka, Bryan Hilton-Jones,aki a walesi Harlech Castle-ban képezte ki a csapatot
It is no exaggeration to say that X Trooper George Lane (pictured) and his ill-fitting blindfold dramatically affected the course of World War II
Lányi György, aki George Lane néven volt az X-Troop tagja, rosszul bekötött szemének köszönhetően befolyásolta a háború kimenetelét.