Három év féllábon

Posted by

Bárász Péter
(Breszt)
Ne valami átvitt értelemre tessék gondolni. Tegnapelőtt hangzott el itt Bresztben az ítélet: az egyik tüntető, tehát az itteni „jogi értelmezés” szerint terrorista, három évet kapott. Az előzetesben néhány hónapot féllábon töltött már, mert a börtönszabályok nem rendelkeznek úgy, hogy egy fogolynak lehet végtagprotézise. Igaz, arról sem szólnak, hogy ez tilos lenne, de hát a protézisét haza kellett küldje. Minden valószínűség szerint büntetését is így kell töltse. Nem LETÖLTÉSről beszélek, mert csak sikerül úgy rendezni dolgainkat, hogy hatalom- és rendszerváltás legyen, még mielőtt lejárna a büntetési ideje. 60 éves, lábát a katonaságnál vesztette el.
Az eddigi legsúlyosabb ítélet 18 év (azért nem részletezem az ügyet, mert ahol futószalagon gyártják ezeket a papirosokat, ott nincs jelentősége, hogy milyen apropóból került az „igazságszolgáltatás” kezei közé az illető személy), még nem lépett jogerőre. De mit is jelent a „jogerő” egy országban, ahol jog már csupán nyomokban létezik? Jóformán csak az a kérdés maradt „ítélkezés” ügyben, hogy mernek-e ilyen politikai indíttatású ügyben halálos ítéletet hozni és ha igen, végre merik-e hajtani. Én ezt nem tudom kizárni, annyira fékevesztett ez az őrült „hatalom” egy minden legitimitását elvesztett paranoiás gazemberrel az élén, aki elnöknek képzeli magát. És akinek, sajnos, a nagy Oroszország támogatja ezt az kényszerképzetét.
Aki nemrég egy újabb rendeletet hányt ki magából arról, hogy ha az államelnök erőszakos halált halna, akkor az általa kinevezett biztonsági tanácsára száll a teljhatalom. Lehet, hogy a bebörtönzött irodalomtudóson és bandáján kívül más Biden által felbérelt banditák is az életére törnek? Ide egy röhögő emotikon kívánkozna, ha nem lenne olyan szörnyű az egész dolog.
Másik nagy opus, amit sikerült kitermelnie – egy törvénymódosítás. Amelynek értelmében a rendőrség és a többi fegyveres testület kötelékéhez tartozók semmilyen felelősséget nem viselnek azért, ha fegyvert használnak a lakosság ellen. Ezt muszáj kommentálnom. Eddig a tiltakozásokat megtorló intézkedéseknek 14 halálos áldozatát tartom számon augusztus 9. óta. Közülük kettőt lőttek le. Lett bírósági ügy ezekből, mindkét esetben sértettként a fegyveresek szerepeltek, bűnösnek pedig az áldozatot nyilvánították, bár a büntetésüktől a körülmények miatt eltekintett a bíróság. Elég annyi, hogy volt eltartottjaik/családtagjaik nem számíthatnak sem nyugdíjra, sem egyéb anyagi támogatásra ennek az államnak a részéről.
Tehát a változás annyi, hogy míg a hatályát vesztett törvény értelmében a karhatalmista fegyverhasználat előtt mérlegelni volt köteles a lehetséges következményeket ebben ill. abban az esetben, most már erre sincs semmi szükség.
Kiteljesedett a gyilkos katonai diktatúra.
Voltam a piacon. Árubőség van csaknem mindenből, de piros és fehér virágot alig láttam – nincs rájuk kereslet, mert jó eséllyel azonnali őrizetbe vétel jár érte. Már nemhogy fehér-piros-fehér „fasiszta” zászló nem kell ehhez, de gyakran már e két szín egyike is elegendő.
Aki esetleg tud róla, hogy a hatalom azt állítja, hogy ezt a zászlót 1918-ban találta ki a kérészéletű Belarusz Népköztársaság (amely persze egyáltalán nem volt fasiszta, csak szovjetellenes), valamint azt, hogy kizárólag a németekkel kollaboráló szervezetek használták a második világháború idején, annak most megsúgom, hogy 1514-ben az orsai csatában Kansztancin Asztrozsszki nagyhetman csapatai ez alatt a zászló alatt arattak győzelmet a Nagyfejedelemségre támadó orosz hadak fölött. A mostani „trónbitorló” 1994-es megválasztása után (bár svindli már akkor is volt, de valóban megválasztották, hiába igyekeztem én is ellene agitálni) ez alatt az állami zászló alatt tette le első esküjét.
Mindent elsöpör az exelnökön elhatalmasodott őrület. Magyarországon legitim a miniszterelnök. Szégyen, de az.