Ujabb vétó: Afrikai ember legálisan se költözzön Európába

Posted by

BUDAPEST/BRÜSSZEL (Reuters)
Magyarország blokkolni fogja az EU afrikai-csendes-óceáni kereskedelmi és fejlesztési megállapodását közölte Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Reutersnek adott interjújában  Magyarország nem tudja jóváhagyni az Európai Unió új kereskedelmi és fejlesztési megállapodását az afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal, mert az több migránst hozna a blokkba – mondta az ország külügyminisztere csütörtökön.
Ha Budapest nem hajlandó ratifikálni a 79 országgal kötött megállapodást, amelyről decemberben állapodtak meg az uniós tárgyalók, az veszélyeztetné a többéves tárgyalásokat, amely olyan területekre vonatkozó új rendelkezéseket tartalmaz, mint az éghajlatvédelem, az emberi jogok és a migráció. A szerződés blokkolására tett ígéret Budapest legújabb lépése, amellyel az EU Kínától Libanonig terjedő szakpolitikáit akadályozza. Kedden Magyarország elutasította az Izrael és a palesztinok közötti erőszakos cselekmények beszüntetésére irányuló uniós felhívás támogatását.
“Minden javaslatunkat lesöpörték az asztalról, így biztosan nem adjuk a nevünket ehhez a megállapodáshoz” – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a Post-Cotonou-megállapodásról. “Nincs szükség újabb migrációs hullámokra, különösen most” – mondta Brüsszelben újságíróknak a COVID-19 hatására utalva a Facebook-oldalán közzétett sajtótájékoztatója szerint.
A Post-Cotonou elnevezésű új szerződést mind a 27 uniós tagállamnak ratifikálnia kell ahhoz, hogy hatályba lépjen, és a kereskedelem és a segélyek mellett módot ad az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak arra, hogy visszavegyék azokat a migránsokat, akiknek menedékkérelme elbukott az EU-ban. Magyarország nacionalista miniszterelnöke, Orbán Viktor azonban, aki elutasítja a menekültek tömbön belüli elosztására irányuló uniós erőfeszítéseket, kifogásolta a Post-Cotonou-megállapodás egyes feltételeit, amelyek célja az uniós országok többnyire egykori gyarmatainak megsegítése.
A szerződés lehetővé tenné például az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok állampolgárai számára az EU-ba történő legális migrációt vízum és családegyesítés révén. Orban a Reutersnek adott szeptemberi interjújában azt mondta, hogy Magyarország nem akar “párhuzamos társadalmat, vagy nyitott társadalmat, vagy kevert kultúrát”, amelybe a nem uniós országokból érkező muszlim migránsok is beletartoznak.

Robin Emmott (Brüsszel) és Anita Komuves (Budapest) jelentése