Orbán elutasította az Európai Unió szerződéseit a nyugati vakcinákról

Posted by
BRÜSSZEL/BUDAPEST (Reuters)
>Magyarország az egyetlen európai uniós ország, amely úgy döntött, hogy nem vesz részt abban az új oltóanyag-megállapodásban, amelyet a Pfizer és a BioNTech cégekkel kötött a COVID-19 oltóanyagból legfeljebb 1,8 milliárd adag szállításáról – közölte az EU szóvivője. A Bizottság csütörtökön megerősítette az új megállapodást, amely a harmadik, amelyet a két céggel kötött, és amely 2023-ig legfeljebb 1,8 milliárd adag lehetséges beszerzésére vonatkozik, miután a két korábbi szerződés keretében 600 millió adagot rendeltek.
“Magyarország kiszállt a Pfizer-üzletből” – mondta az EU szóvivője csütörtökön.
Gulyás Gergely, Orbán Viktor miniszterelnök kabinetfőnöke megerősítette, hogy Magyarország úgy döntött, nem vesz részt a közös beszerzésben, és bizalmát fejezte ki az ország jelenlegi vakcinaellátásában. Gulyás hozzátette, hogy Magyarország az uniós közbeszerzési rendszeren keresztül más oltóanyagok vásárlásától is tartózkodni fog. “Magyarország nem szeretne részt venni a brüsszeli vakcinavásárlási program következő fejezetében” – mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón.
Még ha szükség is lenne emlékeztetőre, “keleti és nyugati forrásból is bőven van oltóanyag” – mondta. Orbán Viktor szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Kínával, és Magyarország engedélyezte és bevetette az orosz és kínai oltásokat, mielőtt azokat az EU gyógyszerfelügyeleti hatósága jóváhagyta volna – az egyetlen európai uniós ország, amely ezt megtette.
Márciusban a kormány azt állította, hogy az orosz és kínai COVID-19 vakcinák hatékonyabbak, mint a nyugatiak, ami a magyar tudósok és orvosok felháborodását váltotta ki.
Úgy tűnik azonban, hogy a kormány megközelítése kifizetődő: a Reuters adatai szerint Magyarország a felnőtt lakosság 49%-ának adott legalább egy adag vakcinát, ami a negyedik leggyorsabb bevezetés a világon.
A közös beszerzési program keretében az EU hat nyugati vakcinagyártóval kötött megállapodást, hogy akár 2,6 milliárd adagot biztosítson. A Pfizerrel kötött új szerződés az első a megállapodások második hullámában, amelynek célja, hogy az EU a jövőben elegendő adaggal rendelkezzen az emlékeztető oltásokhoz és a változatok ellen.

Tudósított Francesco Guarascio @fraguarascioBrüsszelből és Anita Komuves Budapestről