Tudnunk kell, hogy ki az a Satoshi Nakamoto?

Posted by

Satoshi Nakamoto valószínűleg álnév. Ő az aki kifejlesztette a bitcoint, megírta a bitcoin fehér könyvét. Nakamoto 2010 decemberéig aktívan részt vett a bitcoin fejlesztésében. 2010 óta sokan állították, vagy állítják magukról, hogy ők Nakamoto.

Adrian Chen
>Satoshi Nakamoto, a virtuális valutát, a bitcoint létrehozó számítógépes programozó személyazonossága a technológia egyik legmegragadóbb története. 2008-ban Nakamoto egy fehér könyvvel indította útjára a bitcoint. 2011-ben eltűnt, amikor a projekt már javában zajlott, gyakori fórumbejegyzései és e-mailjei csendbe hullottak. (Utolsó ismert levelezésében azt mondta egy bitcoin-fejlesztőnek, hogy “más dolgok felé fordult”.) A Nakamoto utáni kutatásnak van egy csipetnyi iróniája: ez egy régimódi rejtély, amely a világ minden tudásához való internetes hozzáférés korában született, és amely azzal fenyeget, hogy a rejtély egész fogalma elavulttá válik. Az újságírók által az évek során elkövetett nyilvánvaló téves azonosítások végtelen sorozata csak fokozta az izgalmakat. Amikor a 2019-ben egy Craig Wright nevű ausztrál vállalkozó jelentkezett, hogy megerősítse a Wired és a Gizmodo tavalyi állításait, miszerint ő Nakamoto, a neve órákig a legmenőbb név volt a Twitteren, miközben lakkozoptt, elválasztott haja és általánosan jóképű arca világszerte a weboldalak címlapján szerepelt.
Aztán elszabadult a digitális pokol. A bitcoin-közösségben rengeteg, erősen véleményvezérelt kocka él, és elkezdték kilyukasztani a Wright által szolgáltatott bizonyítékokat. A szkepticizmus áradata közepette – egy elismert biztonsági kutató “átverésnek” bélyegezte az egészet – Wright pedig követte Nakamoto-t. Eltűnt anélkül, hogy teljesítette volna ígéretét, miszerint “rendkívüli bizonyítékot” szolgáltat a személyazonosságáról. Törölte a blogját, és helyette bocsánatkérést írt, azt írva, hogy “nincs elég bátorsága” ahhoz, hogy tovább próbálja bizonyítani az igazát.
A Nakamoto személyazonosságának végleges eldöntése tehát egy másik napra vár, de sokak számára ez talán soha nem is fog bekövetkezni. A Wright-saga körül kialakult őrület közepette felbukkant egy olyan refrén, amely minden alkalommal előkerül, amikor a legújabb Nakamoto-jelöltet bemutatják: Miért fontos ez? “Végeredményben Satoshi kilétének ismerete körülbelül olyan fontos, mint az, hogy ki alkotta meg a HTTP-t vagy a HTML-t” – mondta a Slate-nek egy Jason Weinstein nevű bitcoin-vállalkozó.
“Az emberek nap mint nap kommunikálnak, szocializálódnak, információt szereznek, pénzt mozgatnak és üzletet bonyolítanak az interneten keresztül, ezeket a protokollokat használva, anélkül, hogy tudnák, hogyan működnek, vagy ki hozta létre őket.”
Egy feltaláló hátterének vizsgálatával viszont reméljük, hogy megtudunk valamit az innovációról, amit magából a dologból nem lehet megtudni. A bitcoin-hívők számára azonban a Nakamoto keresése nem tud semmi értékeset hozzátenni. A Bitcoin legfőbb újítása a decentralizáció; tranzakcióit számítógépek elosztott hálózata felügyeli, ami elméletileg azt jelenti, hogy semmilyen központi hatóság, például bankok vagy kormányok nem tudják ellenőrizni azt.
Nakamoto keresése, szól az érvelés, aláássa a bitcoin antiautoriter előfeltevését. Andreas Antonopoulos, egy jól ismert bitcoin-vállalkozó a Redditen közzétett bejegyzésében fejtette ki  az érvet, amelyben kifejtette, miért utasította vissza a Wrighttal való találkozásra vonatkozó ajánlatot:Az azonosítás és a tekintély elvonja a figyelmet egy olyan matematikai bizonyítási rendszerről, amely nem igényel bizalmat. Ez nem egy telenovella. A Bitcoin egy semleges bizalmi keretrendszer, amely emberek milliárdjai számára biztosíthatja a pénzügyi felhatalmazást. Azért működik, mert nem függ semmilyen tekintélytől. Még Satoshitól sem.
De az az elképzelés, hogy Nakamoto személyazonossága irreleváns, csak vágyálom. A legnyilvánvalóbb, hogy Nakamoto személyazonossága azért fontos, mert a becslések szerint négyszáznegyvennyolcmillió dollár értékű bitcoin felett rendelkezik, ami, ha gyorsan eladnák, komolyan lenyomná a hírhedten ingadozó valuták értékét.

Címkép: Ez itt Satoshi Nakamoto? A világ csak találgat. Mindenesetre ő Nakamoto. De Dorian