Nemzeti konzultáció az esőről

Posted by
Föld S. Péter
>Ezúttal lazára vette a figurát a miniszterelnök, és a Facebook népét szólította meg igen közvetlen, már-már emberinek mondható hangon. „Hahó, fészbukosok! Ki örül az esőnek? Kommentben várom a tageket // Who likes the rain? Tag someone in the comment section!” Mint látjuk, a bejegyzés második felében angol tudásának legjavát is megvillantotta a miniszterelnök, nyilván nem véletlenül.

Eddig 7700 hozzászólás érkezett a poszthoz, s elmondhatjuk, a kommentelők nem kímélték Orbánt, kapott tőlük hideget, meleget. Pedig, nincs igazuk azoknak, akik alaposan kiosztották Orbánt, mert amit az emberektől most kérdezett, az minden eddigi nemzeti konzultációnál konkrétabb és normálisabb felvetés volt. Ráadásul, ellentétben a korábbi nemzeti konzultációknak nevezett szájbarágós propagandaszövegekkel, ez a mostani egyetlen fillérjébe sem került az adófizetőknek. (Leszámítva persze azt a nem elhanyagolható tételt, amennyibe Orbán és a Fidesz kerül Magyarországnak.)
De most tényleg nem akadnánk fenn ilyen apróságon, már csak azért sem, mert az eső valóban fontos dolog. Nem véletlenül tartja a magyar mondás, hogy májusi eső aranyat ér, hiszen ilyenkor talán még a szokásosnál is jobban kell a növényeknek a csapadék. A magunk részéről tehát az a válaszunk Orbán Viktor nemzeti konzultációs kérdésére, hogy örülünk az esőnek. Nagyon örülünk, hogy esik, és ezt is a kormány áldozatos munkájaként tudjuk be, mert mi még jól emlékszünk azokra az időkre, amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, és akkor nem esett.
Még jobban örülnénk persze, ha volna egy nemzeti konzultáció a Fudan Egyetemről is. Meg lehetne kérdezni az embereket arról, hogy örülnek-e egy olyan beruházásnak, ami hozzávetőlegesen 500 milliárd forintos hitelfelvétellel jár, s amelyhez a magyar kormány az adófizetők forintjaiból még 100 milliárd forintot hozzátesz.
Megkérdezhetné Orbán Viktor a magyar embereket, mi a véleményük arról, hogy az országnak hazudós miniszterelnöke van. Orbán ugyanis az önkormányzati választás éjszakáján azt ígérte, hogy semmi olyan nem épül meg a fővárosban, amit a budapestiek nem akarnak. Akkor mindenki a Városliget beépítésére gondolt, ám mint a napokban kiderült, a magyar kormány az akkor még Tarlós István vezette főváros megkerülésével – rosszabb esetben: tudtával – már javában tárgyalt a kínaiakkal a Fudanról.
Meg lehetne kérdezni a budapestieket, és mindenki mást az országban, jó-e nekünk, hogy megbízhatatlan partnerei és lesajnált páriái lettünk az Európai Uniónak? Mert mi nem csak akkor  örülünk, ha megkérdezik tőlünk, hogy örülünk-e, ha esik az eső, hanem akkor is, ha nem néznek bennünket teljesen hülyének.