Tovább szűkült a nyomtatott sajtó piaca, a kesmás lapok ismét a nagy vesztesek között

Posted by
Erbeszkorn Tamás
>A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség legújabb adatai alapján tovább csökkent a kormánypárti médiaholding megyei lapjainak és bulvárlapjainak értékesített példányszáma. Nagyot zuhant a Milkovics Pál érdekeltségében lévő, nemrég megújuláson átesett 168 Óra és csökkent a Ringier Axel Springer Magyarországhoz tartozó Kiskegyed eladott példányszáma, de például néhány centrálos lapnál is volt csökkenés.
A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) hétfő délután közzétette honlapján a 2021 első negyedévi gyorsjelentés adatait – vette észre elsőként a hang.hu. Az adatokból – melyek a matesz.hu-n egy regisztráció után bárki számára elérhetők részletesen – az látszik, hogy a nyomtatott sajtó hazai piaca továbbra is csökken.
Nem sikerült megállítani az olvasók elszivárgását a megyei lapoknál. Az elmúlt negyedévben a legtöbben, csaknem 3,5 százaléknyian a Komárom-Esztergom megyei 24 óra című laptól pártoltak el, így ezért a termékért mindössze 5.543 olvasó fizetett. Az összes megyei lap 3 hónap alatt csaknem hatezer olvasót veszített el.  Naponta így is közel 264 ezer újságot értékesítenek országszerte a megyei lapokból, így a központilag szerkesztett politikai üzenet sok vidéki olvasóhoz jut el a kormánybarát Mediaworks / KESMA megyei lapjai segítségével.

Az iménti adatok a sajtótermékek klasszikus értékesítési csatornáin zajló, nyomtatott formában történő értékesítéséből származnak, azok a MATESZ-jelentésben nyomtatott kiadásként szerepelnek. Ezen adatok mellett azonban egyre növekvő szerepet töltenek be a print lapok digitális változatai (PDF, egyéb lapozható megoldások) is. Ezekkel az új típusú értékesítési csatornákkal is reagálnak a kiadók a fogyasztási szokások változására. A MATESZ oldalán elérhetők a digitális értékesítéssel kapcsolatos adatok is. A digitális adatokat is figyelembe véve egyes lapok esetében (pl. Kiskegyed) a fent említettek termékeknél kisebb a visszaesés.

Címkép: Újságok egy árushelyen. Fotó: Ladányi András / Media1

A Media1. írása