Hétköznapi apróságok

Posted by
Iván Gizella

>A minap egy receptet készültem megnézni a YouTobe-n, mert ugye a jó pap holtig tanul. De nekem ez sokáig nem jött össze, percekig csak azt vetítették teljes erővel, hogy Gyurcsányt nehogy visszaengedjük a hatalomba. S különben is Gyurcsányné, meg Soros. Hogy ki tette fel, lehet találgatni, mert az nem derült ki. Nos kedves YouTobe, ez nekem nagyon, de nagyon nem tetszik, főleg úgy, hogy nem lehet átugrani a hirdetést. Ha én receptet akarok nézni, akkor elnézek nektek egy margarin reklámot, vagy bármilyen élelmiszer kínálatot, de egy politikust sem akarok ott látni, senki ne jöjjön nekem elő. A recept az legyen recept. Maradjunk a klasszikusoknál.
Reggel vettem egy üvegfedőt. Nem mintha nem lenne fedő itthon elég, de ilyen kicsi, húsz centis, s átlátszó, még nem volt. Örültem neki, mert én minden apróságnak tudok, ez jó szokásom. Otthon nézem, venném le róla a papírt, nem megy. Tépem, erőlködök, semmi. Akkor jövök rá, ehhez csavarhúzó kell. Szét kell ugyanis szedni a fedő fülét, hogy a papírt leszedjem róla. Nekem van természetesen csavarhúzóm, mert az egyik másodállásom idehaza szerelő, ha még nem mondtam volna. S ezért van nekem mindenfajta szerszámom, hogy ne ijedjek meg, ha bármit meg kell javítani. Egy kedves öreg barátunk, amikor felszámolta a mátraszentimrei házát, ahol volt egy kis műhelye mindennel felszerelve, ami csak egy háztartáshoz, mit háztartáshoz, egy egész faluban a javításokhoz szükséges, összeállított nekem belőle egy készletet. Volt abban minden, csavarhúzó, ár, ilyen fogó, olyan fogó, szóval, ami csak egy magamfajta háziasszonynak kell. Elő is vettem az odaillő csavarhúzót és azon nyomban szétszedtem a fedőt. Igen, visszacsavarozni is sikerült, jelentem, nem fogott ki rajtam. Pedig elég ferde szemmel nézett rám, mert Kínából jött. Ez is.
Lehet inkább a németet kellett volna megvennem?
Bevallom, imádom a pacalt. De nem sokan tudják jól elkészíteni. Minden szerénytelenség nélkül mondhatom, nekem eddig mindig nagyon jól sikerült. Az én titkos hozzávalóm, a sör. Az sem mindegy, milyen, a lényeg, hogy kicsit legyen kesernyés. Az tudja igazán megbolondítani. A sört az utolsó tíz percben teszem bele, s vele forralom egészen a végéig. A múltkor elmondtam egy barátnőmnek, azt mondta kipróbálja. Másnap hívott is, hogy jól megjárta, mert nem nézte meg a dobozon a feliratot, s radlert tett bele, bodza ízesítéssel. Mit mondjak, van akinek jó ízlése van, s van akinek nincs.