Világunk világa

Posted by

Kuthi Csaba

>Megdöbbenve olvastam a szoc-horror sztorit, ami szerint egy embert bíróságilag azért ítéltek el, mert temetői mécseseket lopott, hogy lakásában fény legyen. Mert olyan szegény, hogy nem tudja megfizetni a világosság árát. Ilyen világot élünk.
Ezután elolvastam az Economist eredeti cikkét Karácsony Gergelyről, aki – a lap szerint – arra a kérdésre, hogy milyen különbséget talál kettejük között Orbán Viktorral, azt felelte: He is short and fat and I am tall and slim”. Nos, ha ez így hangzott el, a főpolgármesternek angolságára nézve nem kell szégyenkeznie. De egy televíziós vitaműsorban mégsem erre hegyezték ki a vitatnivalót, hanem arra, hogy ez „karaktergyilkosság” lenne, ami sértő. Hát kérem: a főpolgármester nem mondott semmi valótlant. Annyit mondott, amit mindenki lát, ha néz. Ha pedig már különbségekről kérdezték, mondhatott volna cifrábbakat is, de nem mondott. Viszont legalább elismerte ezt a meggondolatlanságot. Ezzel szemben a műsorban vitatkozó „pesti srácnak” (ha már karaktergyilkolás!) Dobrev Kláráról leginkább a pápa elleni merénylet bolgár titkosszolgálati kapcsolódása jutott eszébe.
Igazából véve, az Economist írása is csak részben szól KG-ről. Sokkal fontosabb megállapításokat ír Magyarország mai állapotairól, mint pl.: It is Mr. Orban’s Fidesz party versus everyone else.” Hát igen. Orbán Viktor és Fidesze valóban mindenkivel szemben áll, aki más. mint ők. De nem csak ennyit: Elections in Hungary are free but unfair.”
Ha ezt egy mértékadó és elismerten hiteles hetilap ilyen nyíltan leírja, akkor az egész világon világos az a mantrázott kormányzati hazugság, miszerint az uralkodó elit demokratikusan és tisztességesen került hatalomra. De ez még nem minden: For years Hungary has provided an example of what not to do.” Ez bizony igazán sommás megállapítása annak az illiberális NERokráciának, aminek világát éljük és vagyunk kénytelenek már több, mint egy évtizede békésen elviselni. Máris izgatottan várom azt a habzó szájú kirohanást, amit az erre a célra alkalmazott és fizetett kocavadász államtitkár uracs fog felháborodottan közzé tétetni a maga pökhendi modorában ott, ahol erre alkalmat kap.
És még nincs vége:
Recent steps such as shunting Hungary’s universities into private structures run by Orban’s cronies …” no, hát ez az! Ezt a közvagyon rablást már nem csak a hazai ellenzék vette észre és mondja ki, hanem a világsajtó egyik legfontosabb „opinion leader”-e, akivel nem lehet olyan hányaveti módon, foghegyről elbánni, ahogyan ezt a „vadászuracs” szeretné. Lehet mismásolni, mellébeszélni (crapshitting) és összevissza hazudozni (bullshitting), de ezt a konszonáns lengyel, esetleg észak-macedón sajtón kívül mások nem sietnek majd közölni. Így aztán az Economist kis hazánk „cégtábláját” alkalmasint már nem a „Res Publica” klasszikus formulájával lesz kénytelen ismertetni, hanem kikerülhet rá a valós minősítés: Res Privata.
Világunk gyengülő világa: a magyar emberek életmécsesének, vajon meddig kell még így világolnia alagutunkban?