A nem szabad megválasztásának spanyol vitái

Posted by
Pokol Béla
>A spanyoloknál 2007 óta a nemváltoztatáshoz nem kell előzetes sebészeti nemi szerv-átalakítás, és a puszta nyilatkozat mellett elég egy kétéves hormonkezelés bizonyítása ehhez.
Ám a mai szocialista kormányzatuk kisebbik koalíciós, ultraliberális része a Egyenlőségi Minisztérium vezetése birtokában csak a puszta akaratnyilatkozatra kívánja csökkenteni a nem megváltoztatásának lehetőségét, míg az igazságügyet vezető szocialisták inkább növelnék a fizikai átalakítási követelményeket ehhez. Sőt még azt is betennék a most futó módosításba – felháborítva a transznemű jogok NGO-it -, hogy ha vissza akar mégis térni valaki az eredeti neméhez, akkor legalább egy évet kelljen ehhez várni.
És ehhez beugrik közelmúltbeli hír, hogy az USA valamelyik tagállamában a teljes szabadság a nemváltoztatásra a börtönökben egész sorbanállásokat hozott létre a magukat nőneműnek deklaráló férfifoglyok között, hogy maradék idejüket a női börtönbe átszállítva ülhessék le. (De csalódtak a Férfi börtön külön szárnyába kerültek – a szerl.)
Nálunk még ez a mozgalom nem jött létre, így érdemes a spanyolok vitáit erről elolvasni, hogy felkészüljünk erre.
Címkép: A meleg és transznemű férfiak a Los Angeles-i Férfiak Központi Börtönének közel 400 fős külön szárnyában.