A 99. mozgalom programjai: 2. Igazságos gazdaságpolitika

Posted by

A következő napokban ismertetjük a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt által alapított 99 mozgalom 9 programját. Ez a második a sorban: Igazságos gazdaságpolitika

„Miközben kevesek jövedelme hatványozottan növekszik, a többség egyre távolabb kerül e szerencsés kisebbség jólététől.” (Ferenc pápa)

Ma Magyarországon a gazdaságpolitika az 1% gazdaságpolitikája: valójában a rendszer kegyeltjeinek, a kiválasztottak szűk körének kedvez. Legfőbb célja a lojális fideszes oligarchák támogatása és a külföldi nagytőke jutalmazása. Az orbáni gazdaságpolitikának a Mészárosok, Tiborczok, Garancsik és társaik gazdagodása többet ér, mint a válság miatt bajba jutottak megsegítése, többet ér, mint a munkavállalók tisztességes bére, többet ér, mint a kisvállalkozások megsegítése, és ezerszer többet, mint a jövőért felelősséget vállaló zöld gazdasági fordulat végrehajtása. A mi gazdaságpolitikai ajánlatunk a többieknek, a morzsákkal jóllakatott 99%-nak szól.
Miközben a Fidesz „magyar modellről” és az unortodox megoldásokról szónokol, a maga szempontjából legkönnyebb utat választotta: alacsony bérű, kizsákmányolt munkavállalók tömegével nevezett be a világgazdaság versenyébe, amelynek hasznát a multinacionális cégek és a kormány telhetetlen klientúrája fölözi le. A munkaerő elvándorlása pontosan jelzi e megközelítés korlátait. Mindez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a kormány változtasson a hozzáállásán. Az emelkedő árak, különösen az elszabaduló élelmiszerárak miatti egyre nehezebb megélhetés, és a magas jövedelműeket egyoldalúan kedvezményező – eközben pedig a kiskeresetűeket súlyosan megterhelő – 15 százalékos szja-kulcs egyaránt a társadalmi egyenlőtlenségek folyamatos növekedéséhez járul hozzá. A jövedelmi egyenlőtlenségek mellett az utóbbi évek NER tőkefelhalmozó politikája nem a rendszerváltás veszteseit hozta jobb helyzetbe, hanem az Orbán-hű oligarchákat. Itt az ideje, hogy az eddigi nyertesek szolidaritást mutassanak a társadalom 99%-ával: adót vetünk ki az óriás vagyonokra!
Az új kormány átfogóan felülvizsgálja az adórendszert, helyreállítva annak progresszivitását. Meggyőződésünk, hogy a teljesítmény ösztönzése akkor is lehetséges, ha az, aki teheti, nagyobb részt áll közös költségeinkből. Ez ugyanis mindenki számára megtérül a képzettebb, egészségesebb, s Magyarországon maradó munkaerő formájában. Az itthon maradáshoz nélkülözhetetlen a dolgozói szegénység felszámolása, a nettó minimálbér drasztikus emelése. Elkötelezettek vagyunk amellett is, hogy erősítsük a munkavállalók jogait, az új kormány folyamatos együttműködést vállal a szakszervezetekkel. A jó döntések biztosítéka az érdekeltek véleményének megismerése, meglátásaik beépítése a kormányzati lépésekbe.
A gazdaság versenyképességét nem a gyenge forintárfolyam és az alacsonyan tartott bérek kell, hogy jelentsék, hanem a tudás, a technológia alapú magas hozzáadott érték. Az államnak nem az a dolga, hogy extra alacsony adókkal olcsóbbá tegye a nagyvállalatok működését, hanem az, hogy olyan szolgáltatásokat nyújtson, infrastruktúrát működtessen, olyan szociális-oktatási-egészségügyi környezetet teremtsen, amely növeli a munkatermelékenységet. Kiszámítható kereteket biztosítunk a gazdaság szereplőinek, jogbiztonságot teremtünk gazdasági értelemben is. A gazdaság versenyképessége növelésének kulcsa a humán tőke fejlesztése. Az emberek jóllétét nemcsak a jövedelem által elérhető anyagi jólét határozza meg, hanem az is, hogy munkavállalóként milyen körülmények között dolgozik. Igazságos és emberközpontú munkaviszonyokra van szükség, szakítani kell azzal a gondolkodással, amely túlhajtott, bármikor lecserélhető, statisztikaként számontartott munkaerőként tekint az emberekre. Gazdaságösztönző politikánk középpontjában a kis- és középvállalkozások állnak, illetve az ő együttműködésük, partneri viszonyuk a globális gazdasági szereplőkkel. Célunk, hogy ne csak kis fejlettségi szigetek, hanem az ország gazdaságának legnagyobb része képes legyen kapcsolódni a legfejlettebb gazdasági szereplők tevékenységéhez a kölcsönös előnyök jegyében, a tudás, a képzettség, a kreativitás révén.

Címkép: Marabu: Igazságos gazdaságpolitika