Muszáj mindig oldalt választani?

Posted by

Kolozsvári Szalonna és Hir-Telen Beszólunk

>Miért kell oldalt választani? Miért viselkednek úgy emberek, mintha a másik fél képviselői lennének a hibásak mindenért? Mint már többször elmondtam én magam is, egyetlen konfliktusnak sincs egy felelőse. Az izraeli helyzet is ilyen, mégis sokan azt a látszatot szeretnék kelteni, mintha csak és kizárólag az egyik fél lenne hibás. Aki ez ellen fel mer szólalni az ostoba, nem nézett utána a témának kellő mértékben, vagy pedig soha nem is élt Izraelben, ezért ne okoskodjon. Írjon inkább olyan témákról, amelyek kevésbé megosztóak, vagy egyöntetűen lehet valakit utálni.
Ilyenek az Orbánnal kapcsolatos hírek, ahol is az olvasóink igen nagy többsége egyetért a véleményünkkel, hiszen ők is diktátornak látják Orbánt.

Unalmas lenne azonban mindig csak olyan témában állást foglalni, ahol mindenki egyetért velünk. Könnyű ugyanis magas olvasottságot generálni egy olyan cikkel, amiről pontosan tudjuk, hogy pont ezt fogja elérni. Érdemesnek gondolom tehát olyan témában is megszólalni néha napján, ahol messze nincs egyetértés a felek között. Számomra viszont az a legszomorúbb, hogy a közel-keleti konfliktus kapcsán nem vita alakul ki, hanem a másik földbe tiprása.
Diskurzus helyett a másik hülyének nézése, kioktatása a cél. Pedig ha valami nem vezet előre, az pont ez a fajta viselkedés. A vita véleményem szerint a kommunikáció egyik legalapvetőbb eleme. Viták nélkül egymást gyűlölő, a másik véleményét semmibe vevő csoportok alakulnak ki, két részre szakítva egy országot.