Karácsony napja

Posted by
 Szele Tamás

>Azt elmondhatjuk mindenképpen, hogy tegnap Karácsony napja volt. Méghozzá május közepén. Nyilván nem az ünnepről, hanem a főpolgármesterről és – tegnap óta – az előválasztások miniszterelnök-jelöltjéről van szó, akiről nem tudom, hogyan beszél angolul, de vagy neki, vagy valamelyik tanácsadójának kiváló érzéke van a médiához, mert szó szerint betöltötte a napot.

Mindent másképp mondanak. Érthető amit akar mondani, de nyöszörög, sír az angol nyelv, csikorog, ugyanis valószínűleg nagyon biztos akart lenni a dolgában és a magyar mondatoknak majdnem a tükörfordítását mondja. Sokan beszélnek így angolul Magyarországon, és mindegyikük hittel hiszi, hogy ismeri a nyelvet – épp meg lehet érteni, csak fontos dolgokat nem szabad ilyen pidgin english útján megtárgyalni, az esetleges félreértések miatt, de a diplomáciában ezért használunk tolmácsot (meg azért, hogy legyen bűnbak, ha valami mégis elcsesződik). Száz szónak is egy a vége: Orbán Viktor angolsága csak azért tűnik „fluentnek”, folyékonynak, mert valóban folyamatosan beszél, és a nyelvet nem ismerő közönséget ez megtéveszti. Folyékonyan beszél, persze, csak mérhetetlenül hibásan.

De ez a nyelvtudással kapcsolatos sárdobálás – életemben nem hallottam Karácsonyt angolul beszélni, még az is meglehet, hogy Orbánnál is gyengébben bírja a nyelvet – egy dologra jó volt. A főpolgármestert a figyelem homlokterébe állította, így aztán mikor pénteken felkérték, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget az előválasztáson, majd szombat reggel elfogadta, a szokásosnál többekhez jutott el a hír. Persze, hogy elfogadta, még szép, de taktikusan tette: Nyírtasson, gyermekkora helyszínén jelentette be a döntését Budapest főpolgármestere, így szerelve le a várhatóan meginduló „vidék-főváros” ellentétet. Visszafogottan beszélt:

„Nem azért jöttem ide, hogy stadiont ígérjek Nyírtassnak. És nem azért jöttem ide, hogy elmondjam, a falu polgármestere lesz hamarosan a leggazdagabb ember Magyarországon. Azt is el kell mondanom, hogy nem helikopterrel jöttem. Azért indítom innen ezt a napot, mert az örökkön küzdő magyarokért akarok dolgozni, a 99 százalékért, nem az egyszázalékos kiváltságosokért.”

Jegyezzük meg a számot – 99 – később szerepe lesz. Ez egy alaposan kiszámított megszólalás volt, gondosan időzítve, ugyanis a megszólalás végén rövid időre bevillan a 99 Mozgalom honlapja, amin akkor, tehát tegnap reggel kilenckor még nem volt tartalom a Telex tudósítása alapján, de – itt jön Karácsony második nagy dobása – délutánra élesítették.

Ez a 99 Mozgalom (figyelem: nem párt!) az, ami a pártpolitikán túl és afölött támogatja Karácsonyt, és igen helyesen, elég eltérő világnézetű emberek alapították: liberálisoktól baloldaliakon át (nem, a kettő még mindig nem ugyanaz) mérsékelt és/vagy centrista konzervatívokig. Egyféle ember nincs közöttük: szélsőjobboldali, megint csak igen helyesen. Lássunk egy rövid névsort, bár nem sorolhatom fel mind a kilencvenkilencüket.

Kis János, Haraszti Miklós, Kenedi János, Alföldi Róbert, Majtényi László, a graphisoftos Bojár Gábor, a baloldali szociológus Ferge Zsuzsa és Szalai Erzsébet és Pogátsa Zoltán, a szocialista történész Földes György, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Pusztai Erzsébet, az Antall-kormány egészségügyi államtitkára, Elek István, Alföldi Róbert, Tarr Béla, Jordán Tamás, Osvárt Andrea, Hajós András, Kukorelly Endre, Mellár Tamás, Scheiring Gábor, a Párbeszéd pártalapítványának korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő, ifj. Bibó István, Bozóki András politológus, Balázs Péter ex-külügyminiszter, Bod Péter Ákos…
És még sokan mások, írná egy stáblista, meg persze Karácsony Gergely. Lássunk pár szót a hitvallásukból, amit nyugodtan tekinthetünk programnak is.

„Újra kell egyesíteni Magyarországot!

Újra kell egyesíteni a hatalom által megosztott, válságoktól meggyötört, a járvány által megsebzett hazánkat!

A harmadik köztársaság sikereivel és kudarcaival, a koronavírus-járvány és a gazdasági-szociális válság kihívásaival szembesülve újra ki kell találnunk, hogyan szeretnénk együtt élni ebben az országban. Senki nem válaszolhatja meg ezt helyettünk. És végképp nem bízhatjuk ennek eldöntését azokra a kevesekre, akiknek féktelen uralma szétszakította az országot és a lehető legmesszebbre vitte a politikát attól, amiről szólnia kellene: a közös életünktől. Akik a közjó szolgálata helyett a kiváltságaik szolgálatába állították az államot. A hatalom számukra a pénz forrása, a pénz pedig a még több hatalomé. Ma 1 százaléknyi kiváltságos uralkodik a 99 százalékos többség felett.

Itt az ideje, hogy az ország lerázza magáról ezt az uralmat!

Mindannyiunknak szüksége van egy olyan Magyarországra, ahol senki sem kérdőjelezi meg a másik magyarságát, ahol senki nem bélyegzi meg, nem nézi le a másikat. Olyan Magyarországra, ahol senkinek nem kell nyomorognia, ahol sokkal könnyebb felemelkedni, és nehezebb lecsúszni. Ahol az öntudatos európai értékválasztással együtt jár a nemzet együvé tartozásának szolgálata. Ahol a szabadságot és a biztonságot az alkotmányos jogállam szavatolja, ahol a demokrácia intézményei erősebbek az erőszakos politikusoknál.”

Így kéne, kérem, így. Ez mindenki számára vállalható volna. Kivételt képeznek természetesen azok, akiknek nyomós okuk van arra, hogy ne szeressék ezt a mozgalmat. Belenéztem a gazdaság- és külpolitikai programjukba (a másodikhoz jobban értek) és azokat csak elfogadni tudom. Már persze, ha bárki be fogja tartani, de célkitűzésnek jobbat magam sem tudnék mondani.
Akkor tehát megvan az az erő, ami megoldja Magyarország problémáit?
Azért arra nem vennék mérget. Meg is van meg nincs is, a jó szándék van meg egyelőre. Az igen helyes, hogy ez egy mozgalom és nem egy párt. Ugyanis ha párt lenne vagy kötődne bármelyik párthoz, bizony vállalnia kéne az anyapárt korábbi tévedéseit is, ki kéne tartania mellettük, belesodródna azokba a demagóg legendákba, gesztusokba, akciókba, amikkel korábban időnként nyerni próbáltak (és amik még legalább száz évig velünk élnek majd). Ez mozgalom, ami tiszta lappal kezd, és mivel még nem volt idő bemocskolni, a lapjuk egyelőre tiszta is.
De épp ezért nem fognak rajongani értük sem a pártpolitikusok – nekik ez a mozgalom nem hasznos – sem azok a választók, akik kizárólag pártpolitikában képesek gondolkodni, márpedig rengeteg ilyen polgártársunk van. Abban az országban, ahol politikai alapon kiásatják a már egyszer betömött, kijavított kátyút a Kétfarkúakkal, ahol az lehet politikai téma, hogy ki mennyire nem tud angolul, ahol állam- és rendszerellenes támadásnak minősül, ha a jelentkezések tömege alatt összeomlik az állami oltásregisztrációs rendszer és szegény rendőrség nyomozni kénytelen, holott mindenki tudja, hogy a hiba a rendszergazdánál kell legyen, ahol a kormánypárt is, az ellenzéki pártok is univerzális Messiásnak tekintik a vezetőiket, hiába is keresnénk éleslátást. Ott „majd a Vezér” mindent megold, és a Vezér nem old meg semmit. Ha akarna, sem volna rá képes, de nem is akar. Igazából egyik sem.
Ebben a pártpolitikától szaggatott országban kicsit sem csodálkoznék, ha erre az épeszű és mértéktartó jószándéktól vezetett mozgalomra egyszerre zúdulna össztűz mindenhonnan, jobbról-balról-középről, a szavazatféltő pártok részéről, láttunk már erre példát eleget. Egyelőre még hallgatnak, mert köszörülik a kést és mert vasárnap van, de lefogadom, hétfőn tűzijátékot látunk.
Két dolgot lehet kívánni ennek a mozgalomnak (mely továbbra sem párt).
Az első, hogy tartsák magukat a mostani programjukhoz.
A második: ha tartják, akkor sok sikert.
De az indulás bejelentése remekül volt időzítve, meg kell hagyni.
Ilyen volt tegnap május közepén Karácsony napja.
Hát még, ha tudnák, hogy Karácsony Gergely második keresztneve Szilveszter!

forgokinpad.blog