Karácsony lehet Orbán első reális kihívója, és ez ráfér az országra

Posted by

Azt hiszem, senkit sem ért váratlanul: Karácsony Gergely ismét hagyta magát rábeszélni. 12 év után a szabolcsi faluból származó Gergő lehet Orbán Viktor első reális kihívója, és ez ráfér az országra, nem mellesleg a hatalomba belekényelmesedett Orbán Viktorra is. Ezt nem hiszem, hanem ebben biztos vagyok
Hogy, hogy nem: míg Gyurcsányné nem ment el Bulgáriába, hogy elmondja 4320 kilométeres orbánozását, Karácsony hazalátogatott Szabolcsba, és most függetlenül attól, hogy mit gondoltok róla, ebben az 5 perces beszédben jóval tartalmasabb üzenetet tudott átadni az országnak: miért indul és honnan jött.
Egészen nyilvánvaló, hogy az Apró-klánt nem lehet visszaültetni a hatalomba, a balliberális falanszter többi újonc fegyőre, és médianyilvánosságtól megszédült feketepéterei is szimpla biodíszletnek hatnak ebben a versenyben Gergő mellett.
Szóval, lényegében csak Karácsonyon múlt, hogy egyetlen év után megunja-e a főpolgármesterséget.
Ez azért ad okot a kritikára is, de az előválasztást lefutottnak tekinthetjük.
Akiknek ez tölti ki az életét, javaslom a kormányváltásig tartsák vissza a lélegzetüket!
Én inkább sztoikus kívülállóként ugatok az összefogás-karaván mögött.
Volt már rosszabb is.
Nem kell törökgábornak lenni, hogy tudjuk, mindig is ebben főpolgármesterkedtek: a budapesti városháza az egyetlen természetes ugródeszka a kormányfői székig ebben az országban.
Nem vagyok egy szentimentális ember, de nyíregyháziként némi elfogultságot kell bejelentsek. A korral jár.
Kérem nézze el mindenki. �
Nem kenyerem a politikai marketing. De végülis a jelölt nem vizslakölyköket simogat vagy kisdedeket pelenkáz. A Karácsony-stáb intelligenciájára és kultúráltságára vall, hogy képes úgy élni a lehetőségekkel, hogy abból a legemészthetőbbet hozza ki a politikát bottal sem megpiszkálni akaró publikum számára. Karácsony ehhez ért a legjobban. Ez a szakmája. Azt gondolom az összefogás jószerivel öntudatlanul összeálló sorozatának szükségszerű eleme volt, hogy miután Márki-Zay vagy Jakab Péter vagy Dobrev Klára fan club-jai kielégültek kedvencük előjátéknak ható epizódjai után, az ellenzék egyetlen komolyan vehető jelöltjét az ország ízléséhez hasonlóan nem egy amerikás tévéshow keretében, mint a DK, hanem egy rövid videóbejelentkezésben szülőfalujából, húsvér magyarországi háttérrel mutatták be.
És dícséretes, hogy nem az MSZMP-s időket idéző végtelen beszéd keretében tették ezt, amit, megmondom őszintén, nem lett volna ingerenciám végighallgatni. Ahogy hidegen hagynak a habos álmok is a finn oktatásról a magyar tanerővel súlyosbítva, ami minden jószándék mellett is nyilvánvaló oximoron, mint Nyírtasson a négynapos munkahét vagy az európai egyesült államok.
Karácsony valami fontosabbról beszél, ami ezeknél a képzelgéseknél kézzel foghatóbb: a rendszerváltásnak máig egyre több a vesztese. Igen, a megvalósult magyar kapitalizmusban valószínű jóval kevesebb esélye lett volna a sikerre sokunknak: nemcsak a négygyerekes szabolcsi özvegy gyerekeinek, de egy másik, nyíregyházi albérleti szobából jószerivel menekülő rokkant nyugdíjas szülők gyerekeinek is. Valóban. A rendszerváltás után mások lehetőségei viszont kitágultak: Fekete-Győr generációja a budai felsőközéposztályból mehetett nyugatra tanulni és sorolhatnám tovább, a Gyurcsány-Dobrev házaspár is megcsinálta a szerencséjét és ki merné vitatni, hogy számos gázszerelő is jól járt az országban. Ne legyünk igazságtalanok, van itt fejlődés, nemde?
Az nem lehet, hogy milliók számára csak ez a keserű irónia maradjon és a hátha, hogy egy nap kap egy jó állást „a” multinál. No, ezért érdemes lehet elindulni egy választáson. Pusztán Orbán leváltásáért nem. Minden másra meg ott vannak az ellenzéki biodíszletek, hogy eljátszák nektek egy parizer és egy Facebook-mém közötti szendvicsben…
Karácsonynak inkább elhiszem, hogy tényleg úgy gondolja, ahogy mondja, és hogy az, akinek mondja magát. De ez nem változtat azon, hogy kikkel kell osztozkodnia a pódiumon.
12 év után Karácsony lehet Orbán első reális kihívója és ez ráfér az országra, nem mellesleg a hatalomba belekényelmesedett Orbán Viktorra is. Ezt nem hiszem, hanem ebben biztos vagyok.

kilonem100.blog