Esélyes gyenge jelölt

Posted by

Béndek Péter
> Csak nehogy azt higgye bárki, hogy az ország mai állapotában lehet ideális miniszterelnökünk. Karácsony vérlázítóan gyenge jelölt, de reálisan nézve az, aki a sötét gödör fenekén megnyújthat egy gyertyát, hogy legalább lássuk a gödör mélységét. Karácsony gyakorlatilag semmit nem csinál Budapesten (a folyamatosan szűkülő mozgásterét is beszámítva), aminek jelentősége volna; Zuglóban minimum asszisztált a korrupcióhoz, előtte enyhén szólva kétes párt- és kormányzati karrier(eke)t futott be. Kellemes, civilizált kiállásán kívül (leszámítva a mosdatlan száját) nem sok szól mellette, pontosabban csak egy valami, ami dönthet egy jövőbeni (oké, nevezzük így) demokratikus koalíció hasznát tekintve: a népszerűsége.
Karácsony az Orbán light lehet a populizmus pártok feletti működtetésében, reméljük, az ország nagyobb javára. Ez megakadályozhatja, hogy végképp bábjává váljon a balos erős embereknek, és legyen — a fenti első mondat szellemében — pozitív hozadéka. Vele szemben Jakabot sose tudná elfogadni a balos közvélemény, MZP outsider, tamáskodó és túl gyenge ahhoz, hogy a szerepét — a Fidesz megosztását és a szavazói egy részével való kiegyezést — betöltse. Máig képtelen volt elhatározni magát, amihez már korábban pártot kellett volna alapítania, nem várni arra (hasztalan) valamiféle rosszul felfogott messiástudatból, hogy mások felemeljék. Jakab és MZP alatt hónapokon belül szétesne az amúgy is csirizzel összebuherált koalíció. A többi jelöltről nem beszélek, evidensen alkalmatlanok. Marad Karácsony, aki ugyanúgy, mint a demokrácia, a legrosszabb választás — kivéve az összes többit.
Azaz: a hatalomra jutás, a kormányzás és az újraválasztás hármas célját, ami nélkül fölösleges Orbánt leváltani, szerintem Karácsony tudja a legnagyobb eséllyel teljesíteni, egyebekben pedig a legrosszabb, vérlázítóan gyenge jelölt.