Járvány ide, járvány oda, kórházakat akar bezárni a kormány

Posted by
Újabb embertelen döntésre készül Kásler Miklós – járvány ide, járvány oda kórházakat akar bezárni a miniszter. A hírt, és a hozzátartozó levelet Kunetz Zsombor  orvos tette közzé a közösségi portálon, amit a 444.hu vette észre. A levél szerint erre Kásler Miklósnak “az egészségügyi rendszer átalakításának hosszútávú tervéhez” van szüksége.
A levelet, amelyben szoros határidővel, keddig kérik a javaslatokat Kollár Lajos, a miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke írta a tagozatvezetőknek. Ebben arra várnak választ, hogy az érinettek szerint mennyi ágyra, rendelőre, kórházra van szükség az országban. A leveleket május 18-án délelőtt 10 óráig várja a minisztérium.
Mint emlékezetes: az egészségügy átalakítása tavaly tavasszal került napirendre, a kormány több tagja – köztük maga a miniszterelnök – is jelezte, hogy nekilátnak a rendszer megújításának. A készülődésnek vannak is látható jelei:Kásler Miklóshumánminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter különböző, a rendszer átalakítását előkészítő bizottságokat hoztak létre. Sőt, Pintér sorra fogadta már az ágazat érdek- és szakmai szövetségeinek vezetőit, továbbá mintegy 350 milliós megbízást adott a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadó cégnek, hogy készítsen elemzést arról, miként lehetne javítani a magyar egészségügy hatékonyságát.
Dr. Kunetz Zsombor ezt írta Facebook oldalán: 
“Kedden 11-kor már meg is lesz az egészségügyi reform, kórház és rendelő bezárásokkal.
Az meg egyébként teljesen mindegy, hogy egy adott régió, kistérség milyen igényekkel tud működni, majd eldönti Magyarország mindenkori legalkalmatlanabb minisztere azon szakmai kollégiumok segítségével, amelyek vezető tagjait ő maga nevezte ki.
Teljesen szétverték az egészségügyi ellátórendszert a jogállási törvénnyel, így kórházakat, rendelőintézeteket kell bezárni. Ezt meg nem szakmai alapon, hanem ötlettszerűen, az igényeket nem ismerve a kialakult mutyik mentén teszik meg.
Akkor lehet kapacitásokat megszüntettni, ha előbb gondoskodnak annak valamilyen szintű helyettesítéséről.
Így a következő 15 évre annak a reményét is el lehet venni, hogy egyszer felépülhet egy európai színvonalú egészségügyi ellátórendszer.”

A BCG (Boston Consulting Group) korábban a szlovák kormány megbízására készített hasonló javaslatot. Abban egyebek mellett azt ígérték, hogy húsz százalékkal is nőhet a szlovák rendszer hatékonysága és akár 30 százalékos minőségjavulást érhetnek el a közszolgáltatásokban. Az ezen alapuló szlovák egészségügyi reformtervet – noha az ottani ellenzék pártjai is támogatták –, a gyakorlatban még nem tesztelték.
A BCG által Magyarországnak készítendő koncepcióját noha az nyár végére elkészült, és át is adták Pintér Sándornak, azóta sem hozták nyilvánosságra.
Nem ez az első kísérlete a kormánynak. Kásler Miklós már 2019 elején is bejelentett egy egészségügyi reformcsomagot, de az akkor gyorsan  az egész elbukott, mielőtt még a kormány elé kerülhetett volna, a pénzügyminisztérium ugyanis állítólag megtorpedózta azt a tárcaközi egyeztetés fázisában. Szerintük ugyanis akkor biztosan  nem volt ilyesmire pénz a költségvetésben, nem úgy mint most pandémia idején?

A Városi Kurír alapján