Van egy magyar egy kínai börtönben, de a kormányban ez senkit se érdekel

Posted by

Szabó Tímea
>Orbán Viktor 2 és fél éve szó nélkül hagyja, hogy egy magyar állampolgár ártatlanul szenvedjen egy kínai börtönben! Úgy tűnik, a magyar kormánynak a Kínai Kommunista Párt diktál már akkor is, ha magyarok életéről és szabadságáról van szó.
A magyar származású, kanadai-magyar kettős állampolgár Michael Kovrig két és fél éve ártatlanul sínylődik egy kínai börtönben, de a kormány a kisujját sem mozdítja, hogy segítsen neki. Ma Szijjártó Péter minisztériuma gyakorlatilag elismerte, hogy még a kapcsolatot sem vették fel Kovriggal.
Gyomorforgató, hogy Orbánnak a Fudan egyetem, a Budapest-Belgrád vasútvonal és az ebből származó lopások fontosabbak, mint egy magyar ember élete.

A kanadai-magyar állampolgár Kovrigot 2018 decemberében fogták el a kínaiak bosszúból azután, hogy a kanadai hatóságok őrizetbe vették a Huawei pénzügyi igazgatóját. A kínai igazgató ellen gyakorlatilag ipari kémkedés miatt emeltek vádat az Egyesült Államokban.
Kovrig és egy másik, szintén politikai fogoly kanadai állampolgár pere nemrég, több, mint 2 év jogellenes fogvatartás után kezdődött meg Pekingben, de a kanadai hatóságokat nem engedték be hozzájuk. A magyar külügy pedig nem is akarta vagy próbálta felvenni Kovriggal a kapcsolatot. Ezt Magyar Levente külügyi államtitkár a ma nekem írt válaszában el is ismerte.
Egy mellébeszéléssel elintézte a külügy a nekem írt válaszát annyival, hogy Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot, és Kovrig kanadai útlevéllel érkezett az országba. Végtelenül cinikus ez a hozzáállás egy olyan kormánytól, amelyik naponta tárgyal a kínai kormánnyal, és ha akarna, tudna tenni az ügyben.
A magyar kormánnyal szemben a kanadai kormány viszont mindent megtesz a kiszabadításukért. Legutóbb, kb. 2 hónappal ezelőtt a kanadai miniszterelnök összehozott egy 58 országból álló koalíciót a túszdiplomácia elítélésére. AZ UNIÓS ORSZÁGOK KÖZÜL EGYEDÜL MAGYARORSZÁG NEM CSATLAKOZOTT, NEM TÁMOGATTA A „KÉT MICHAEL” SZABADON BOCSÁTÁSÁT.
A magyar kormány egyre mélyebbre süllyed, ha a kínai gazdasági és politikai érdekekről van szó! Hány ember életét éri meg a senki által nem támogatott Fudan egyetem és a Budapest-Belgrád vasútvonal?
Kaleta Gábor pedofil bűnözőt persze azonnal kimentették Orbánék, és ha a sajtó nem hozza nyilvánosságra, még el is tusolták volna az ügyét.
Címkép: Kovrig Michael