Tessék mondani! Mi az az etika?

Posted by

Forgács Erzsébet
>“A rendőrség szerint talán nem etikus, hogy Matolcsy György fia szállít bútorokat a Postapalota berendezéséhez, de amúgy rendben van minden. Ízlelgessük ezt a szót: etikus. Őszintén szólva annyira anakronisztikus ez a szó ebben az országban és ebben a politikai-társadalmi közegben, hogy borzasztóan nehéz még csak értelmezni is.
Abban az országban, melyben teljesen rendben van a miniszterelnök apjának bányavásárlása és azóta is töretlenül zajló vállalkozó-birodalom építése, a miniszterelnök feleségének nem a legtöbb, de éppen elég állami támogatást elnyerő borászati érdekeltsége, a miniszterelnök lányának befolyásszerzése a turizmusban és ki tudja, hol még, a miniszterelnök vejének állami projektjei, kastélyvásárlásai, a felújításra kapott állami milliárdjai. Itt szót sem érdemel semmi, a vállalkozófenomén-gázszerelő nyomulása, a média elfoglalása, a tudományos élet és a felsőoktatás kiszervezése, a közvagyon elzabrálása.
Etikus. Van egyetlen olyan terület ebben az országban, ahol ez a szó megalapozottan elhangozhat? Például azzal a médiával kapcsolatban, mely a Fidesz érdekeit szolgálja, a Fidesz pedig kormányzati hatalmával visszaélve közpénzből fizeti? A karaktergyilkosság, a kocsmapadló szintjén járó bazári mocskolódás, harsány hazudozás, az eltaposni szándékozott ellenzéki szereplők családjának előrángatása etikus?” (Szalonnázó)

Címkép: Magyar nagytőke