Itt mindenki megbuggyant?

Posted by
Lendvai Ildikó
>Az ember olykor hajlamos arra a meggyőződése jutni, hogy mindenki megbuggyant. Ami a vezetőinket illeti, ez természetesen tévedés. Valójában arról van szó, hogy sokoldalúak, és feladatkörükön túl más területeken is képesek nagyot alkotni. Közismert, hogy a miniszter, aki a járvány idején az egészségügyért volna felelős, ehelyett az Árpádházi királyok antropológiájában valamint a hun-magyar rokonság témájában jut brilliáns felfedezésekre. A honvédelmi államtitkár fő hivatása, hogy kevéssé kímélő menük receptúráját ismertesse meg népünkkel. Az igazságügyminiszter egyetemi kurátorként tevékenykedik. A miniszterelnök többet foglalkozik a futballal, mint a szociálpolitikával, helyettese pedig valójában az országos fővadász címre aspirál.
De ez semmi. A Nemzeti Bank elnökét kevéssé aggasztja a megugró infláció vagy a forint árfolyama, viszont most egészen újszerű tanulmányt jelentetett meg a magyar nyelv természetéről.
Kiderül, hogy az egyes nyelvek sajátosságai és az adott állam gazdasága szorosan összefüggenek. “Az jöhet létre a közösségi életben és a gazdaságban, amelynek mintái a nyelvben élnek.” Nekünk szerencsénk van: “nyelvünk őrzi az emberiség őstudását, ami a világegyetem egységét jelentette”. Ezt onnan lehet tudni, hogy forradalmi felfedezése szerint az “egy”, az “Ige” és az “égi” szavak rokonok, , ami “félreérthetetlenül azt jelzi, hogy a földi ember egy a világegyetemmel”.
Ha csak úgy nem. Mindenesetre nagy mázli, hogy ez az ősi egység épp a magyar nyelvben mutatkozik meg, a többi nyelv labdába se rúg.
Az új közgazdaságtan pedig direkt a nyelvből magyarázható. Mivel a magyar nyelvben sok a mozgást jelentő ige, “mindenben jók vagyunk/lehetünk, ami mozgás, a járműipartól… az olimpiai sportágakig.” Nyelvünkben sok a mellérendelő szerkezet, “ami a függőség helyett a függetlenség és a szabadság forrása” (ajaj, csak be ne tiltsák a mellérendelő mondatokat!), valamint ez az oka annak is, hogy nálunk “uralkodó a kisvállalati, mikrovállalkozói szerkezet”.
Logikus, nem? Azt már sajnos nem tudtam követni, melyik grammatikai sajátságból következik, hogy nyelvünk “a család, vezetők, idősek tiszteletének nyelve is”, de az eddigiek alapján ebben is vakon megbízom.
Izgalommal várom a bankelnök nyelvészeti munkáinak további fejezeteit.
Fogadjunk, hogy benne lesz: az ikes igék létéből egyenesen következik, hogy minden pályázatot Mészáros Lőrincéknek kell nyerniük. A teljes hasonulás jelensége pedig elkerülhetetlenné teszi, hogy évente párszáz milliárd kerüljön a Nemzeti Bank alapítványaiba.
Címkép: Békési Joe rajza