Az MTI meghúzta a NATO-t

Posted by
Milyen jó, hogy Szele Tamás tud románul. Ezenkívül az is jó, hogy Szele Tamás érdeklődő típus. Ami viszont természetes, mert Szele Tamás remek újságíró.
Szóval most azt csinálta, hogy elolvasott két közleményt az úgynevezett B9 csúcstalálkozóról. Az egyiket az MTI adta ki, a másikat a román nyelvű sajtó. A B9, vagyis a Bukaresti Kilencek online találkozója elég fontos esemény volt. A NATO keleti tagállamainak államfői vettnek részt rajta, amolyan kis, közép-kelet-európai NATO-csúcs. A tárgyalások végeredményéről hétfő este adtak ki közös közleményt a résztvevők.
És itt jön Szele Tamás megfigyelése. A magyar közlemény egy ponton eltér attól, ami a román sajtóban szerepelt. Ez pedig ennek a mini-csúcsnak az értékelése a szovjet, bocsánat, akarjuk mondani az orosz magatartásról.
Ez a magyar változat: “A nyilatkozatban a B9-ek kifejezik szolidaritásukat Csehországgal és Bulgáriával és elítélik „a NATO-országok területén elkövetett orosz szabotázs-cselekményeket”. Megerősítik elkötelezettségüket a Nyugat-Balkán biztonsága és stabilitása iránt, illetve kiállnak Georgia, Ukrajna és Moldova függetlensége, szuverenitása és területi épsége mellett.”
A román sajtóban (és a B9 nyolc országában) közzétett hivatalos állásfoglalás pedig így hangzik:
„A NATO-nak minden stratégiai irányból különálló fenyegetésekkel és kihívásokkal kell szembenéznie. Oroszország agresszív fellépése és növekvő katonai jelenléte a NATO közvetlen szomszédságában, beleértve a közelmúltbeli eszkalációt a Fekete-tengeren, Ukrajna határain és a törvénytelenül elcsatolt Krímben, valamint agresszív hibrid tevékenységei továbbra is fenyegetik az euroatlanti biztonságot és kihívást jelentenek a szabályokon alapuló nemzetközi rend számára. Elítéljük Oroszország szabotázscselekményeit a Szövetség területén, amint azt a csehországi Vrbětice lőszerraktárában 2014-ben történt robbanások is bizonyítják, amelyek súlyosan sértik a nemzetközi jogot. Ezenkívül aggodalmunkat fejezzük ki a Bulgária területén tapasztalható hasonló viselkedésmintáról szóló jelentések miatt, amint azt a Szófiában folyó vizsgálatról szóló bejelentés is jelzi. Teljes mértékben szolidárisak vagyunk szövetségeseinkkel, a Cseh Köztársasággal és a Bolgár Köztársasággal.”Hát, ez biza nem egy odavetett mondat , – állapítja meg Szele Tamás – sőt, a közös közleménynek majdnem a negyede. Ez Moszkva politikájának és módszereinek nagyon szigorú leleplezése és elutasítása, elítélése, elhatárolódás tőlük: mi több, mivel minden államelnök aláírta, egyetértett vele, ez a magyar kormány hivatalos véleménye is. Mármint az egyik hivatalos véleménye, mert több kell legyen.

A másik magyar vélemény nyilván az, hogy Moszkva nagy testvérünk és barátunk, akinek csak hálával tartozunk. Ezt hívjuk hintapolitikának, mikor mindenkinek azt mondja az ember, amit az illető épp hallani akar (mármint a külpolitikában, belpolitikában ugyanezt „populizmusnak” nevezzük). Rendben, ez egy darabig működhet is, így lavírozott az Erdélyi Fejedelemség a Fényes Porta és Bécs között, míg bírt, bár örökké nem tehette, el is bukott: de a mai Magyarország legalább négy-öt világpolitikai tényező között próbál hintázni, ami az akkorinál is sokkal nehezebb feladat. Már nem hinta vagyunk, hanem lengőteke.

Hol megvétózzuk Kína elítélését, mint a minap tettük, hol megvédjük Ankarát, arra is volt már példa, hol Moszkva pártjára kelünk Brüsszelben, hol meg – mint a mellékelt ábra mutatja – elítéljük ugyanazt a Moszkvát, amely közben a legjobb barátunk. Menni fog ez, egy darabig, de törvényszerű, hogy egyszer csak összeomlik az egész kártyavár. Azt nem értem, az MTI mit gondolhatott, mikor három bekezdést összefoglalt egy, meglehetősen semmitmondó mondatba? Hogy akkor majd Moszkva nem tudja meg, mihez csatlakoztunk?
Az hihetetlen volna, hogy hivatalos, diplomáciai közleményeket az MTI szerkesztgessen és beléjük húzzon. Azt én nem hiszem el – állapítja meg Szele Tamás.
Csak egy megoldás van: két csúcstalálkozó volt, két közös közleménnyel, az egyikről tudósított az MTI, a másikról mindenki más. Ez az egyetlen ésszerű magyarázat.