Szél és Hadházy miért van büntiben?

Posted by

Zöldi László
>Az utóbbi politikus bejelentette, hogy egy darabig távol marad a nyilvánosságtól. 37 napot kell közmunkával eltöltenie, és a szekszárdi önkormányzathoz osztották be gereblyézésre. A civilben állatorvos szervezte azt az akciót, amidőn a Lánchíd budai hídfőjénél a járvány miatt autóba kényszerült tüntetők dudáltak a körforgalomban. Ekkor neveztem el Budapestet Dudapestnek. Hadházy Ákos a 190 ezer forintnyi büntetést nem hajlandó kifizetni, inkább ledolgozza. Naponta 5135 forintot fizet tehát a gereblyézésért. Büntetésnek sok lett, bérnek kevés volna.
A dudálás másik szervezője, Szél Bernadett más utat választott. Erre most nem térek ki, mert kell a hely legújabb akciójának. A civilben közgazdász és szociológus például vitát kezdeményezett az endometriózis állami finanszírozásáról. A méhen belüli nyálkahártyák ugyanis hajlamosak a méhen kívül burjánzani, ezért két-három évenként el kell őket távolítani a szervezetből. S mert a magyar állam egyelőre nem finanszírozza az ismétlődő műtéteket, az életkoruk miatt szülőképes nők 6-15 százaléka meddő marad. A betegség mintegy 200 ezer hölgyet érint, akiknek két beavatkozás között azért kell takarékoskodniuk, hogy legyen miből kifizetni a borsos magánklinikai számlát.
A parlamenti ülés határozatképtelennek bizonyult, mert a többséget alkotó kormánypárti képviselők a távollétükkel tüntettek. Távolmaradásuk akár úgy is felfogható, hogy a „családbarát” kormány emberei nem értenek egyet 200 ezer magyar nő anyává válásával., ezt azonban nem akarták nagydobra verni. Mellesleg a vitát ábrázoló fényképeken az ellenzék padsoraiban is alig lézengtek a képviselők. Ezért tűnődöm a honatyák jövedelmi viszonyairól. Egy mezei képviselő alapbére 1 millió 34 ezer forint. Ha egy bizottságban tag, 1324080 forintot keres, ha kettőben, másfél milliót. Kézhez milliós összeget kap, ennyi pénzért nem jár be a munkahelyére, ha a párt érdekei úgy kívánják.
Hadházy Ákos a korrupció leleplezésében jeleskedik, Szél Bernadett az úgynevezett életes ügyek támogatásában véteti észre magát. Az a benyomásom, hogy mutyikra és tutyimutyikra osztják a pártokhoz kötődő politikusok tevékenységét. Érzékeltetik a kormánypártiak képmutatását, de azt is, hogy az ellenzéki pártokhoz kötődő politikusok jó pénzért érzik rosszul magukat az országgyűlésben. S bár a független tandemnek szurkolok, nem lepne meg, ha a jövő tavasszal esedékes választáson ők húznák a rövidebbet.

Tíz mondat a függetlenről

A függetleneknek már a nevük is irritáló egy olyan országban, ahol a hatalomtól semmi sem lehet független. (Koltai Tamás kritikus, 168 Óra, 2010. augusztus 26.)

Nem szabad függetlennek lenni Istentől, hazától, nemzettől. (Szervátiusz Tibor szobrász, Magyar Hírlap, 2011. augusztus 22.)

Aki érintkezik a politikával, az nem lehet független. (G. Fodor Gábor politológus, hvg.hu, 2013. november 25.)

A függetleneké a jövő. (Herényi Károly volt MDF-politikus, ATV, 2018. március 22.)

A függetlenné válással sem érzem azt, hogy egyedül lennék. (Hadházy Ákos volt LMP-politikus, Magyar Hang, 2018. június 29.)

Ha az ilyen kemény harcosokat nem képes integrálni az ellenzék, aligha várhatunk tőle többet, mint amit eddig művelt. (Fábri Ferenc sajtólevelező Szél Bernadettről és Hadházy Ákosról, Vasárnapi Hírek, 2018. október 6.)

Ha nem állunk egymás mellé, akkor egyenként vadásznak le minket. (Szél Bernadett volt LMP-politikus, Magyar Hang, 2019. április 26.)

Független képviselőkkel volt a legkönnyebb dolgozni. (Fekete-Győr András Momentum-politikus a választási kampányról, ATV, 2019. október 29.)

Aki magát függetlennek mondja, az gyanús. (Kiszelly Zoltán politológus, Hír TV, 2020. augusztus 1.)

Mind a hárman hiszünk az utcai politizálásban. (Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Szél Bernadettről, Hadházy Ákosról és önmagáról, Magyar Narancs, 2020. november 19.)

Médianapló, 2021. május 10.