Megöltek Jemenben egy magyar zenészt

Posted by

Orientalista
>Áprilisban dél-jemeni mílicia tagjai raboltak el egy magyar állampolgárt. A muszlim hitre áttért férfiért váltságdíjat követeltek, de mivel nem kapták meg ezért halálra kínozták – közöte a Yemen Akbhar oldal.
Az arab híportál egy jemeni aktivistára Adel Al-Huseinire hivatkozik aki szerint a magyar féfrit az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott dél-jemeni milícia fegyveresei rabolták el majd  megkínozták és megölték. Adel Al-Husseini  Tiwtter oldalán először még április végén számolt be az esetről, majd május 8.-án egy újabb twitteres üzenetben emlékeztett a gyilkosságról. A jemeni aktivista szerint a magyar állampolgárt az ország déli részén lévő Ádenben az Egyesült Arab Emirátusok által támogatott Dél-Jemeni Átmeneti Tanács milíciái fogták el és arra akarták kényszeríteni, hogy segítsen nekik váltságdíjat kiharcolni az elengedéséért cserébe. Ő azonban ezt megtagadta, ezért fogvatartói végeztek vele.
A jemeni blogger szerint a magyar férfi 43 éves és a Kimo néven ismerték még mielőtt áttért volna a muszlim hitre és felvette a AbdulKarim Fares nevet. Al-Huseini állítása szerint a magyar férfi elrablásáról és megölésésről értesítette a jemeni külügyminisztériumot, Magyarország jemeni nagykövetségét és az ENSZ szakértőit. Információnk szerint a magyar férfi eredeti neve Koltai György aki korábban Parázsló Hamvak zenekar tagja volt. 2006 után tért át a muszlim hitre, majd tanulás céljából Jemenbe utazott. Később megkapta a jemeni állampolgárságot, és a polgárháború előtti Ali Saleh kormányának dolgozott mint turisztikai szakember.
Miután a  húszik  elfoglalták a jemeni fővárost Szanaat, felajánlották Koltainak, hogy dolgozzon nekik, de ezt megtagadta ezért két évre börtönbe zárták. Miután 2018-ban kiszabadult, hazautazott Magyarországra. Annak ellenére, hogy szívbeteg volt egy évvel később visszatért Jemenbe.
Jemenben a 2014-óta tartó háború miatt jelenleg több kormány is működik, melyek közül az európai államok a Szaúd-Arábiában működő Al-Hadi vezette kormányt ismerik el. A másik két kormánnyal a húszik illetve a Dél-Jemeni Erők által vezetett kabinetekkel, hivatalosan a nyugati államok és Magyarország sem tart fent diplomáciai kapcsolatot.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Akhbar Al-Yemen)