Árnyak és árnyjátékok

Posted by

Fábián András
>Olvasom Váncsa István publicisztikáját az ÉS Első Oldalán. (https://www.es.hu/cikk/2021-05-07/vancsa-istvan/baljos-arnyak.html) Előre bocsátom, hogy én Váncsa Istvánnal mindig egyetértek. Na jó, majdnem mindig. De legalábbis legtöbbször. Szóval gondolatvilága meglehetősen közel áll hozzám, a humora pedig, ha lehet, még annál is közelebb.
A szerző ezúttal Orbán és az alakuló német kormányzati politika viszonyáról és annak várható alakulásáról értekezik az Angela Merkel utáni időszakban. Különös figyelmet szentel Annalena Baerbock-nak, aki „a zöldek társelnöke és egyszersmind kancellárjelöltje túlképzett nemzetközi jogász, alig múlt negyvenéves, gyerekkorában toronyugró volt, országos harmadik helyezett, nem ijed meg semmitől és senkitől.” Azt kell mondanom, hogy a publicisztika minden szavával egyetértek. Szinte minden szóval. Majdhogynem az egésszel úgy ahogy van.
Egyetlen dolog zavar csupán, ez pedig az a javíthatatlan magyar átok, hogy megint egy írás, amelyet áthat a magyar átok, a messiás-várás. Majd, ha az Orbáni kézcsókba beleolvadó Merkel elmegy és a múlté lesz már… Majd, ha belép az európai politikába az y generáció… Majd a zöldek… Majd, ha Orbánnak bele kell néznie az agilis, senkitől és semmitől meg nem ijedő Annalena szemébe…
Az optimizmusba csipetnyi ciánkálit vegyít a tény, hogy az amúgy közismerten ugyancsak német Ursula van der Leyen, aki Orbánnal a legnagyobb magyar hadiipari megrendelést még hadügyminiszter korában nyélbe ütötte, ma a Bizottság elnöki székéből irányítja az európai politikát, és bizony nem sok hajlandóságot mutat – a szavakon kívül persze – hogy különösebben határozottan fellépjen a magyar diktátorral szemben.
Beleégett a szemembe egy tegnapi kép, egy villanás az EU tegnapi, portói csúcsértekezletéről szóló híradásból. A hagyományos family fotót követően jókedvű, mosolygó európai miniszterelnökök fordulnak egymás felé és folytatják a beszélgetésüket ott, ahol éppen abbahagyni kényszerültek. Egyetlen kivétel van. Orbán Viktor gyűrött zakójában éppen elsomfordálni készül a háttérben. Lélek nincs, aki figyelmet fordítana rá. Ám ekkor hirtelen feltűnik Emmanule Macron francia elnök, aki láthatóan éppen Orbánt kereste és mosolyogva megveregeti a vállát, majd beszélgetni kezdenek. Egyetlen villanás volt az egész, mint említettem. A magyar választások idején – ha lesznek magyar választások – Franciaország lesz az EU soros elnöke.
Nem véletlen az sem, hogy az imént felemlítettem a német-magyar fegyverüzletet. Van ugyanis francia-magyar fegyverüzlet is. Folyamatban van 36 Airbus harci helikopter megvásárlása több száz milliárd forintért. Már érkeznek is a szép új masinák. Nap mint nap itt repkednek kettesével, néha hármasával a fejem felett, leszállóban a Ferihegy 1-es terminálra. Gondolom, a kormány megtekinti őket, mielőtt elrepülnének végleges állomáshelyeikre. Mellesleg 2018 elején vett a kormány két nagy Airbus A319-est is Franciaországtól. Ezek ugyan nem kormánygépek, hanem csapatszállítók, a luxusbelső miatt azonban a miniszterelnök is előszeretettel használja. Beszereztek még két futárgépnek mondott, de valójában business jet Dassault Falcon 7X-et, amelyek közül az egyiket sokáig eltitkolták. Ezzel meccsre lehet járni, meg Dubaiba, meg ahova éppen gyorsan kell. Mindezek után bejelentették vesznek még egy Airbus A319-est, valamint három teherszállító-repülőgépet is. Norvégia eközben közel 350 millió eurós (130 milliárd forint) hitelt biztosít a magyar hadsereg fegyverkezésének fellendítéséhez. Osztrák együttműködésben építünk fegyvergyárat.
Hogy mindezt miért sorolom fel? Mert akkor még egyetlen szót sem ejtettem a német autógyárakról, amelyek innen ontják az olcsó magyar munkaerő által előállított termékeiket. Magyarország tehát az európai nagytőke érdekszférája. Orbán lényegében bevásárolt az európai politikusokból, akiknek ezek után tök mindegy, hogy mi történik Magyarországon, a magyar belpolitikában. Tetszik emlékezni még, hogy mekkora izgatott várakozás előzte meg a Finn elnökséget? Tetszik még emlékezni arra, hogy valami 7-es cikkely miatt eljárás folyik az ország ellen? Történt valami a magyar jogállamiság tárgyában az Európai parlament jogállamiságot követelő határozata óta? Ahol nincs jogállam, oda ne menjen az európai adófizetők pénze! Hát igen. Valami mintha rémlene. Ehhez képest azonban az történt, amiről Váncsa István is beszél. Magyarországnak rendelkezésére állt volna 5800 milliárd forint. Mi azonban ebből csak 2500 milliárdra nyújtottuk be az igényünket, mert azzal nem kell pontosan elszámolni. Meg is kapja Orbán kormánya. A fennmaradó 3300 milliárd kedvezményes hitel lett volna, de annak felhasználását már mindenféle módon ellenőrizni kellett és lehetett volna. A Bizottság részéről azonban semmiféle felhördülés, tiltakozás nem hangzott el, még csak fejcsóválás sem volt tapasztalható. Maximum a magyar ellenzéki képviselők döbbent tekintetéből volt kiolvasható a csalódás. Eközben jönnek a soha meg nem térülő, sokkal drágább orosz és kínai hitelek.
Bizonyosan sokaknak nem tetsző mondatok következnek most. A tőkét nem érdekli a politika. A tőkét nem érdekli a magyar társadalom csődje. A tőkét az sem érdekli, hogy Annalena Baerbock kancellár korában fog-e húst enni, vagy vegetáriánus, ahogyan az egy tisztességes zöldhöz illik. Megjegyzem, ebben nem vagyok biztos. Mármint, hogy a zöldek zöldet esznek. Azt viszont már most borítékolni merem, hogy Annalena Baerbock számára, ha valóban megválasztják kancellárnak, ugyancsak fontosabb lesz a német ipari nagytőke magyarországi érdekeltségeinek biztosítása minden körülmények között, mint Magyarország jogállamiságának helyreállítása. Már csak azért is, mert ha az sok ipartelep itt van, akkor nem ott szennyezi a friss német levegőt és a német folyók kristályos vizét. Ami pedig a másik Váncsa által említett megváltót, a „tudós magyar asszonyságot”, a kedves, szerény és tiszteletre méltó Karikó Katalint illeti: szerintem ő sokkal okosabb annál, minthogy egy Orbán után nyakába vegye a magyarok minden nyűgét s nyilait. Mert ő egy bölcs asszony.
Miután tehát ily módon megállapítottuk, hogy megváltó nincs, a Messiás nem fog eljönni, vagy választások útján szabadulunk meg a diktatúrától, vagy sehogy. Ez viszont sokkal nehezebb ügy lesz és lehet, hogy nem is megy majd békés eszközökkel. Orbán ugyanis nem véletlenül fegyverkezik.

Címkép: Airbus helikopter