Alkati kérdés-e az Orbánt minősítő karácsonyi hasonlat?

Posted by

Zöldi László

>Nem csitul a zaj Karácsony Gergely miniszterelnököt jellemző megjegyzése körül. Már szabadulnék tőle, kommunikációval foglalkozóként azonban van még benne gyúanyag. Vagy legalábbis továbbgondolásra késztető vitalehetőség.
A tegnapi bejegyzésem után többen kérdezték, miért nem fordítottam magyarra a The Economist-ben megjelent interjú leggyakrabban idézett mondatát. Azért, mert mások megtették, és nem jutottak egymással dűlőre. Vajon a „He is short and fat, and I am tall and slim.” összehasonlításban a miniszterelnökre vonatkozó short alacsonyt, kicsit, köpcöst vagy zömöket jelent-é? (A fat-et és a kövért többé-kevésbé azonosították.) A tall magasnyi értelmezésében megegyeztek ugyan, de a slim-et olvastam vékonynak, soványnak, sőt karcsúnak is. Ahogy elnézem, a rögtönzött fordításokat befolyásolták a két főszereplő iránti érzelmek is.
Ennél fontosabb viszont, hogy a hazai nyilvánosság első számú kedvezményezettje a miniszterelnök. Orbán pedig különösen az, hisz’ minden lényeges kérdésben fenntartja magának a döntés jogát. Nincs abban semmi meglepő, hogy ellenfelei és hívei rengeteget foglalkoznak vele. Idén eddig 129 nap telt el, és alig több mint négy hónap alatt 66 mondatot jegyeztem föl róla. Minden második nap írtak, mondtak róla valami megörökítendőt. Összehasonlításul: a szintén kétharmaddal kormányzó Horn Gyula rendszerváltás utáni pályafutására 167 mondatot szántak az értelmezők. De ha már összehasonlítás, figyelemre méltó egy kríziskommunikátor megjegyzése a Vasárnapi Újság ma reggeli adásából.
Perlaky-Papp József szerint „Aki kormányozni akar, őt kell legyőznie. Mindenki hozzá hasonlítja magát. (Magyar Rádió, 2021.05.09.) A bejegyzésem után olvasható dokumentációból kiderül, hogy a nagy visszhangot kiváltó Economist-idézet hadrendbe állította a kormánypárti politikusokat és publicistákat. Az utóbbiak a munkahelyüket részesítették előnyben, a Fidesz-politikusok azonban a Facebookon fejtették ki az álláspontjukat. Ami nem föltétlenül utal arra, hogy a kormányzati propagandagépezet noszogatására, ösztönzésére, sugallatára, utasítására siettek volna a miniszterelnök segítségére. Magánszorgalomból szólaltak meg, vagy a főnökük iránti rokonszenvből, vagy számításból. Miközben olvasgattam a kormánypárti sajtót, a testalkat-vita hatására érdekes áthallások tűntek föl. Kiderült, hogy „Orbán kiemelkedik a mezőnyből”, a 197 centis Karácsonynak pedig „kisebbségi komplexusa” van.

Tíz mondat az alkatról

Ha komolyan gondolja, akkor nemcsak a magasságukat, hanem másukat is összeméregethetik az urak. (Hont András újságíró Karácsony Gergelyről, Facebook.com, 2021. május 7.)

Tettem egy viccesnek szánt megjegyzést a testalkatunkból fakadó különbségekre is. Rossz vicc volt, nem kellett volna. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Facebook.com, 2021. május 7.)

Magas, sovány és alkalmatlan. (Néző László újságíró, a KESMA-hálózat központi szerkesztőségének vezetője Karácsony Gergelyről, Délmagyarország, 2021. május 7.)

Orbán kicsi és kövér, Karácsony magas és – jelenleg – vékony. De a legnagyobb különbség a kettő között nem ez. (Kereszty András újságíró, Újnépszabadság.com, 2021. május 7.)

Magánemberként sem illik bárkit is a külseje alapján minősíteni. (Font Sándor Fidesz-politikus, parlamenti frakcióvezető-helyettes, Facebook.com, 2021. május 7.)

Eddig is teljesen comme il faut volt liberálisainknál Németh Szilárd és G. Fodor Gábor külsején gúnyolódni. (Apáti Bence publicista, Origo.hu, 2021. május 7.)

Végre világgá kürtölhette, hogy mennyire elégedett a magasságával és a soványságával. Bizonyára örül, hogy legalább egy dologban fölé tudott nőni a miniszterelnöknek. (Almási B. Csaba újságíró Karácsony Gergelyről, Mandiner.hu, 2021. május 8.)

A fizikai tulajdonságokat célzó, lenéző sértegetés vékony lesz választási programnak. (Dömötör Csaba Fidesz-politikus, a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára Karácsony Gergelyről, Facebook.com, 2021. május 8.)

Aki nem úgy gondolkodik, mint a főpolgármester, az még viccből sem gúnyolódik más testalkatán. (Hollik István Fidesz-politikus, a hazai kommunikációért felelős kormánybiztos Karácsony Gergelyről, Facebook.com, 2021. május 8.)

Nagyon nem jó, ha egy politikus lenézi azokat, akik nem úgy néznek ki, mint ő. (Fürjes Balázs Fidesz-politikus, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Facebook.com, 2021. május 8.)

Médianapló, 2021. május 9.

Címkép: Pápai Gábor