Korrupció következmények nélkül

Posted by
Hadházy Ákos
>A mai Magyarország egyik legvisszataszítóbb jelensége a kamupártok működése, ami duplán káros: egyrészt konkrét, százmilliókban mérhető kárt okoznak, másrészt aláássák a demokráciába vetett – amúgy is romló – közbizalmat. A héten a Partizán újabb kiváló sorozatban mutatja be a kamupárt-biznisz főszereplőit, amihez én is hozzá tudtam tenni valamit: bizonyítékot arra, hogy a kampánytámogatásokra hajtó bűnözők – konkrétan Zuschlag János bandája – nem működhettek a legmagasabb kormányzati szint támogatása nélkül. Részletek itt olvashatók.
A hazai korrupcióval foglalkozó újságírók és politikusok legnagyobb szívfájdalma, hogy hiába tárunk fel újabb és újabb ügyeket, nagyon ritkán láthatjuk ezek következményeit. Üdítő kivétel a heti friss hír, hogy az én feljelentésem után nyomozást rendeltek el Kovács Sándor fideszes képviselő ügyei miatt. Ő volt az, akinek családi birtokán 60 millió forint EU-s támogatásból létesültek „turisztikai beruházások”, de vidáman alkalmazta a Boldog-módszert is: választókerületében az önkormányzatok „véletlenül” mindig ugyanazokat a cégeket hívják meg ajánlattételre és mindig egy csókos vállalkozás nyert.
Hogy ne örüljünk nagyon, gyorsan itt az ellenpélda: A MÁV jelenlegi vezére, Homolya Róbert korábban az uniós pénzek ura volt, még korábban pedig közbeszerzési tanácsadó cége volt, Provital Zrt. néven. A cég segített megbuherálni számos nagy közbeszerzést (például az OLAF által is aggályosnak talált Tiborcz-féle közvilágítási projekteket), de a legegyértelműbb csalásokban is részt vett, például kétszer vett fel pénzt teljesen ugyanarra. Hiába minden bizonyíték, Polt Péter végül elsikálta ezeket az ügyeket, megszüntették a nyomozást.
Hétfőn megkezdtem a közérdekű munkát a szekszárdi Kolping Iskola kertészetében, hogy ledolgozzam a rám a tavalyi dudálós tiltakozások szervezéséért kiszabott bírságot (hiszen Pintér rendőrségének én egy forintot sem vagyok hajlandó fizetni. Fontos megérteni, hogy Orbán nagyon fél a tüntetésektől, sztrájkoktól, attól, hogy hirtelen sok ember fejezi ki egyszerre: elég volt! Ezért minden eszközzel igyekszik ellehetetleníteni a tiltakozásokat, például a járványra hivatkozva. Jelenleg például az a helyzet, hogy étterembe lehet menni, ott zárt térben maszk nélkül enni-inni, vagy focimeccsen teli torokból ordítani, de a gyülekezés továbbra is tilos. A munkába állásomat közvetítette a Magyar Hang, itt lehet megnézni a videót. Ajánlom a véleménynyilvánítás korlátozásának témájában a Helsinki Bizottság írását is, érdemes elolvasni!
A közmunka miatt hosszú idő után szerepeltem az ATV esti műsorában, de jó darabig ez volt az utolsó ilyen alkalom. Végtelenül hálás vagyok az adó minden munkatársának azért, hogy az elmúlt években sokat elmondhattam Önöknek, de a Klubrádióval való szolidaritás jegyében mégis meg kellett hoznom egy nehéz döntést: amíg a Klubrádió helyzete nem rendeződik, nem tudok eleget tenni az ATV meghívásainak. A Klubrádiótól elrabolt frekvenciát ugyanis a hatalom önkényesen az ATV-vel azonos érdekeltségbe tartozó Spirit FM-nek adta. Az okokról Tamás Gáspár Miklós részletesen és nehezen kikezdhető logikával írt, én legalábbis nem találtam rajta fogás