Az Economist cikke: Ismerje meg az embert, aki leválthatja Orbán Viktort

Posted by
Charlemagne>
Economist
>Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nem is lehetne kevésbé hasonló. Karácsony úr a kozmopolita főváros élén áll, Orbán Viktor a vidéki hátországra, mint bázisra támaszkodik. Orbán Viktor szinte teljes mértékben ellenőrzi a Fideszt, a pártot, amely 2010 óta szinte teljes mértékben irányítja Magyarországot; Karácsony úr egy hat pártból álló, nehezen létrejött szövetségnek köszönheti állását. A futballőrült Orbán Viktor 3800 férőhelyes stadiont építetett szülőfalujában (lakossága: 1700 fő); Karácsony, egy értelmiségi, egy drága atlétikai stadion ellen kampányolt a városában (lakosságát tekintve 1000-szer nagyobb, mint Orbán faluja). Ha valaki még mindig nehezen tudja megkülönböztetni őket, annak Karácsony segítőkészen rámutat, hogy: “Ő alacsony és kövér, én pedig magas és karcsú vagyok”.
Ahogy a Karácsony úr és Orbán Viktor közötti különbségek, úgy a magyar politika is üdítően tiszta most. Orbán Viktor Fidesz pártja mindenki más ellen. Miután 2010 óta mindhárom parlamenti választáson csúfos vereséget szenvedett, Karácsony úr pártja és a többi fő ellenzéki csoport összefogott, hogy a jövő évi szavazáson megbuktassák Orbánt. Egyenként ezek a pártok örültek a kétszámjegyű szavazatoknak. Együtt a szövetség, amely a korábbi szélsőjobboldali Jobbiktól a szocialistákon át a centrista liberálisokon keresztül a szocialistákig terjed, a Fideszével egy szinten, a magas 40-es tartományban szerepel. Több mint egy évtized óta először van esélye valakinek arra, hogy Orbán urat kirúgja.
A figyelem arra irányult, hogy ki fogja vezetni a támadást. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének kiválasztására szolgáló előválasztás a nyáron indítja el a folyamatot. Karácsony úr 2019-es budapesti meglepetésgyőzelme volt az első példa arra, hogy ez a megközelítés sikeres volt. A 45 éves közvélemény-kutatóból lett politikus azon az alapon nyerte meg az előválasztást, hogy ő volt a legkevésbé ellenszenves jelölt, aki képes volt a gyakran merőben eltérő nézeteket valló választók támogatását megszerezni. Két évvel később Karácsony úr a felmérések szerint megelőzi a potenciális miniszterelnök-jelölt riválisokat, de még mindig tartózkodóan nyilatkozik arról, hogy végül is indul-e a választáson. A bizonytalankodás csak tetézi azt a Karácsony úrral szembeni általános kritikát, hogy természetes szelídsége egyes választók számára inkább gyengeségnek tűnik.
A jelölt megválasztása meghatározza majd a stratégia megválasztását. Karácsony úr béketeremtő hírében áll, aki képes áthidalni a különböző támogatóK közötti ellentéteket. Nem szívesen száll szembe Orbán Viktorral annak saját feltételei szerint. Ha Orbán Viktor a konfrontációból táplálkozik, akkor jobb, ha nem etetjük őt – szól a logika. Más potenciális jelöltek sokkal durvább hangnemet ütnek meg. Jakab Péter, a korábban szélsőjobboldali Jobbik vezetője nemrég azt mondta Orbán Viktornak: “Soha nem láttam még ilyen gyávát, mint te”. (Egyszer azért is megbüntették, mert a parlamentben egy zsák krumplit próbált átnyújtani Orbán úrnak, azzal vádolva őt, hogy megvette a választást ez a zöldségalapú bunkó.)
Hogy Karácsony úr modora a fővároson kívül is beválik-e, nem tudni. Magyarországon a politika legalább annyira a földrajzról, mint az ideológiáról szól. Budapesten, ahol minden ötödik magyar él, a lakosok a még mindig élénk online magyar médiára hagyatkoznak; vidéken a kormánypárti rádió és bulvárlapok uralkodnak. Tavaly októberben az ellenzéknek nem sikerült megnyernie egy időközi választást egy vidéki székhelyen, annak ellenére, hogy összefogtak. A potenciális miniszterelnök kiválasztása mellett a pártoknak a nyáron 106 előválasztást is meg kell szervezniük az egyéni választókerületekben.
Aki külföldről szeretne segíteni, jobb, ha lemond erről. Karácsony úr szerint a jó szándékú külföldi beavatkozások nem mindig szívesen látottak. Orbán Viktor szereti ellenségeit globalista bábuknak beállítani, akik Brüsszelből kapják az utasításokat. Az ellenzéknek nyújtott túlzottan lelkes nemzetközi támogatás visszafelé sülhet el. A nemzetközi légkör megváltozása azonban segít. Orbán Viktor európai szövetségeseinek türelme az év elején elfogyott, amikor a magyar vezető kilépett a jobbközép politikusok nagyhatalmú Európai Néppárti Klubjából, mielőtt kilökték volna onnan. Orbán Viktor hírneve, hogy ő az európai színpadon ügyes játékos, csorbát szenvedett.
Magyarországon a választások szabadok, de tisztességtelenek. A szavazóurnákat nem töltik meg, az ellenzéki politikusokat nem tűntetik el. Mégis, a választásokon gyakoriak a törvénytelen választások, az állami média propagandát terjeszt, és az ellenzéki pártok állami támogatását rövid időn belül megvonják. Még így is túlzás diktatúráról beszélni: Orbán úr veszíthet, és ezt ő is tudja. A közelmúltban tett lépések, mint például a magyarországi egyetemek Orbán Viktor barátai által irányított magánalapítványokba való áthelyezése, azt mutatják, hogy még akkor is meg akarja tartani a hatalmát, ha elveszíti hivatalát. “Egy mély államot építenek” – mondja Krekó Péter, a Political Capital nevű agytröszt munkatársa. “Ha magabiztos vagy, akkor nem építesz ilyet”.
Mégis a győzelem lesz a folyamat legkönnyebb része. Ha az ellenzék veszi át a hivatalt, a “de-Orbánizálás” lesz a feladata: egy olyan államot kell lebontania, amelyet Orbán Viktor a barátai gazdagítására és politikájának megszilárdítására talált ki. Ez évekig fog tartani. A kihívás magyarázataként Karácsony úr Ralf Dahrendorf angol-német politológust idézi, aki egyszer azt mondta, hogy egy alkotmány megírásához hat hónap, egy piacgazdaság kialakításához hat év, egy társadalom megváltoztatásához pedig 60 év kell. A koalíció egyben tartása országos szinten nehezebb lesz,   mint Budapesten. Jelenleg az ellenzéki pártoknak nincs más választásuk, mint hogy összetartsanak. Ha ezt megteszik, akkor győzhetnek. Ha nem, akkor szinte biztosan nem fognak. Ez koncentrálja az elméket. Ha már hivatalban vannak, lehet, hogy az Orbán Viktor mély államának lassú feltárása, lebontása kevésbé lesz izgalmas feladat, mint a kampánykörút, így meg kell majd erőltetniük magukat, hogy egységesek maradjanak.
Ha azonban sikerül jól csinálniuk, akkor Magyarország megreformálásánál is nagyobb nyeremény vár rájuk. Orbán Viktor útmutatót adott az EU leendő autokrata-bandájának. Egy kis, szegény, tengerparttal nem rendelkező, nyelveket nem beszélő ország a blokk egyik legbefolyásosabb országává vált, teljesen negatív okokból. A demokratikus normák ledarálásának magyar módszerét máshol is átvették, Lengyelországtól Bulgárián át Szlovéniáig. Az ellenzék belharcai és alkalmatlansága lehetővé tette Orbán úr számára, hogy egy évtizeden keresztül beágyazza magát a magyar államba. Magyarország évek óta példát mutat arra, hogy mit nem szabad csinálni. Ha Karácsony úr és szövetségesei sikerrel járnak, akkor ez most az egyszer ugyancsak követendő példának bizonyulhat.
**
Frissítés (11:08): Karácsony Gergely elnézést kért, amiért megjegyzést tett Orbán Viktor testalkatára, Facebook-posztjában azt írja, rossz vicc volt. „Mert tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam. Elnézést kérek mindazoktól, akik a rossz tréfámat sértőnek találják, igazuk van.Nem beszélve arról, hogy a visszafogottság amúgy is indokolt, hiszen magam is egyre kevésbé sikeres küzdelmet folytatok a vékonyság megőrzéséért.”
Frissítés (az Újnépszabadság megjegyzése:) Orbán kicsi és kövér. Karácsony magas és – jelenleg – vékony. De a legnagyobb különbség a kettő között nem ez…