Könyvbemutatónak álcázott muris seggnyalás

Posted by
Gábor György
>„A létező legszebb hangból, a dicséretből soha nem szenvedsz hiányt, hiszen állandóan dicsőítenek, bármit is mondasz, bármit is cselekszel. A gyalázkodás hangja viszont, amit a legvisszataszítóbb hallani, sosem éri el a füledet, mert ki merne jelenlétedben rosszat mondani a türannoszról?” – mondja Szimónidész, a költő Hierónnak, a zsarnoknak, Szürakuszai türannoszának. (Xenophón: Hierón, avagy a zsarnokságról, Typotex, 2012. 20. Fordította Gelenczey-Miháltz Alirán)
„Korszakalkotó politikus, metafizikai gondolkodó, az igazság képviselője, strukturálisan átformálta Magyarországot és Európát, Periklészhez hasonló, talányát megfejteni nem lehet, kivételes képességekkel bír, európai szinten is megkerülhetetlenné vált, új nyelvezetet hozott a politikába, megteremtette az alapokat a korszakváltáshoz, tapasztalatalapú realizmus és metafizikai megközelítésben kifejtett gondolatok jellemzik, úgy állítja maga mögé a közösséget, mint erkölcsös egységet az erkölcstelen elittel szemben, személyisége kimagaslik a mezőnyből, gondolatai kellően vonzóak” – mondja G. Fodor Gábor, Stumpf István, Deutsch Tamás, Bayer Zsolt, Schmidt Mária, Lánczi András, Tallai Gábor és Békés Márton Orbán Viktorról egy intellektuális könyvbemutatónak álcázott gátlástalan, egyúttal muris seggnyaláson.
A zsarnokok „a gazemberekben azért bízhatnak, mert azok is attól félnek, hogy egyszer majd a városok fellázadnak, és a saját maguk urai lesznek, a gyengékben azért, mert ellenállás nélkül élvezhetik felettük a hatalmukat, a szolgalelkűekben pedig azért, mert azok magukat sem tartják méltónak arra, hogy szabadok legyenek” – mondja a zsarnok Hierón Szimónidésznek, a költőnek (i.m. 34.)
Miután Periklész az említett Hierónnál és Szimónidésznél egy-két nemzedékkel később élt, fenti igazságoknak már a birtokában lehetett.
Csakúgy, mint a rajongói által Periklészhez hasonlított géniusz is.
Címkép: G. Fodor Gábor az Orbán-szabály szerzője