A WHO közelebb került a kínai vakcinák jóváhagyásához

Posted by
Mariângela Simão, WHO vezérigazgató-helyettes

Svĕt Lustig Vijay
>Úgy tűnik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyre közelebb kerül a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinák jóváhagyásához, A kínai Sinopharm és Sinovac vakcináit a hét végére engedélyezhetik – közölte a WHO gyógyszer-hozzáférésért, vakcinákért és gyógyszerekért felelős főigazgató-helyettese, Mariangela Simao a WHO hétfői sajtótájékoztatóján.
“Véglegesítjük a Sinopharm értékelését [de] még mindig van néhány dokumentáció, amelyet ki kell egészíteni” – mondta. “A Sinovac listára való felvételéhez szükséges végső értékelést [május] ötödikén kezdjük el, így várhatóan mindkét kínai vakcina [véglegesítése] a hét végére megtörténik.” Ha mindkét vakcina zöld utat kap a WHO-tól, Kína a világ legnagyobb vakcinaszállítójává válhat, feltéve, hogy a Sinovac és a Sinopharm betartja a kétmilliárd adag vakcina idei előállítására vonatkozó kötelezettségvállalását.
A múlt héten a korábbi jóváhagyás még valószínűtlennek tűnt, mert a WHOaz alábbi következtetéseket vonta le a Sinopharm vakcina értékelése után:

  • Nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
  • Közepese  bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
  • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak az eddig benyújtott bizonyítékok minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak az eddig benyújtott bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
  • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak az eddig benyújtott bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását
    A WHO értékelését adathiányra alapozta. Az eddig engedélyezett vakcinákhoz hasonlóan itt is az úgynevezett Rolling review folyamatáról van szó, vagyis a vakcina vizsgálata során született eredményeit nem a megszokott módon, egy dossziéban, hanem a vizsgálatok fázisainak lezajlása során, folyamatosan nyújtja be a gyártó. Ezzel az amúgy rendkívül időigényes folyamat valamelyest lerövidíthető. A hétfői sajtótájékoztató, a főigazgató-helyettes közlése arra mutat, hogy az egészségügyi világszervezet az elmúlt héthez képest új adatokat, értékeléseket kapott. https://healthpolicy-watch.news/

Címkép:  A Sinopharm vakcina megérkezik Peruba.