Bill Gates és Melinda együtt már csak jótékonykodnak

Posted by

Bill és Melinda Gates 27 év házasság után válik. Döntésükkel a világ egyik legnagyobb vagyonát és a világ egyik legnagyobb emberbaráti tevékenységét teszik kockára.

Dina Bass Devon Pendleton & Sophie Alexander

Bill és Melinda Gates hétfőn közölte, hogy 27 év házasság után elválnak. “Miután sokat gondolkodtunk és sokat dolgoztunk a kapcsolatunkon, úgy döntöttünk, hogy véget vetünk a házasságunknak” – áll a Twitteren közzétett közleményükben. “Három nagyszerű gyermeket neveltünk fel, és egy olyan alapítványt hoztunk létre, amely világszerte azért dolgozik, hogy minden ember egészséges, produktív életet élhessen”.

A tét a világ egyik legnagyobb vagyona – a Bloomberg Billionaires Index szerint jelenleg 145,8 milliárd dollárra becsülik – és a világ egyik legnagyobb emberbaráti tevékenysége. A Bill & Melinda Gates Alapítvány több mint 50 milliárd dollárt osztott szét, hozzájárulva a Covid-19 elleni küzdelemhez, élen járva az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a nők jogaiért folytatott küzdelemben. A Microsoft Corp. társalapítója, a 65 éves Bill Gates a világ negyedik leggazdagabb embere. Melinda Gates, 56 éves, a Microsoft korábbi vezetője, aki az alapítvány társvezetőjeként a globális egészségügy és a nők egyenjogúságának szókimondó szószólója lett.

Bár a válás megváltoztatja a világ leggazdagabb embereinek rangsorát, a páros hangsúlyozta, hogy ez kevés hatással lesz emberbaráti óriásvállalkozásukra. “Bill és Melinda továbbra is társelnökei és kurátorai maradnak a Bill és Melinda Gates Alapítványnak” – írta az alapítvány szóvivője egy e-mailben küldött nyilatkozatában. “Nem terveznek semmilyen változást  szerepükben vagy a szervezetben. Továbbra is együtt fognak dolgozni az alapítványi stratégiák kialakításában és jóváhagyásában, az alapítvány ügyeinek képviseletében, és meghatározzák a szervezet általános irányvonalát”.”
Az elmúlt években ez a második nagy visszhangot kiváltó válás a világ leggazdagabb embereinek legfelsőbb soraiban, miután 2019-ben Jeff Bezos és MacKenzie Scott különválását jelentették be. Az a szakítás, amely megosztotta a házaspár Amazon.com Inc-ben lévő részesedését, MacKenzie-t azonnal a világ egyik leggazdagabb emberévé tette. Az ezt követő hónapokban a világ egyik legbefolyásosabb filantrópjává vált, aki dollármilliárdokat osztott szét a milliárdos adományozók körében gyakran figyelmen kívül hagyott ügyekre.

A Gates-vagyont bonyolultabbnak bizonyulhat feldarabolni, mint Bezos vagyonát, amely nagyrészt az Amazon részvényeiben koncentrálódott. Bill Gates nettó vagyona a Microsoftból származik, de a szoftvergyártó részvényei ma már valószínűleg a vagyonának kevesebb mint 20%-át teszik ki. Részesedésének nagy részét az évek során átcsoportosította a Bill és Melinda Gates Alapítványba, és pontos részesedését nem hozták nyilvánosságra, mióta tavaly kilépett a Microsoft igazgatótanácsából. Gates legnagyobb vagyona a Cascade Investment, a Microsoft-részvények eladásából és osztalékából származó bevételekből létrehozott holdingtársaság, amelyet Michael Larson vezet. A Cascade révén Gatesnek érdekeltségei vannak az ingatlan-, az energia- és a vendéglátóiparban, valamint több tucatnyi részvénytársaságban, köztük a Canadian National Railway és a Deere & Co-ban.
Monica Mazzei válóperes ügyvéd, a Sideman & Bancroft LLP San Franciscóban működő ügyvédi iroda partnere szerint a házaspár alapítványával és családi irodájával kapcsolatban a nagy kérdés az, hogy milyen mértékben tervezik a jövőben a közös munkát.
“Még az általam látott legbarátságosabb válásoknál is az volt a preferencia, hogy az alapítványt kettéosszák, hogy nagyobb legyen a felek önállósága és kevesebb legyen a keveredés” – mondta. Ugyanez az elv vonatkozik a családi irodákra is, ahol a befektetéseket két külön részre lehet osztani.
A pár Washingtonban él, amely a “közös vagyon állama”. Ez azt jelenti, hogy bármi, amit a házasság alatt szereztek meg, annak mindkét partner egyformán tulajdonosa – magyarázta Mazzei. Azt pillanatnyilag nem lehetett megállapítani, hogy a két fél kötött-e házassági szerződést. Ők ketten New Yorkban találkoztak az 1980-as években, akkor amikor Melinda Microsoftnál dolgozott.
Hogy eldöntse, megházasodjon-e, Bill egy pro és kontra listát készített.  Melinda a Netflix “Inside Bill’s Brain” című dokumentumfilm-sorozatában elmesélte el, hogyan sétált be Bill a hálószobájába, és hozta a táblázatát, amelyen a pozitív és negatív érveket logikus rendbe szedte.
A házaspár emberbaráti tevékenysége mindig is mélyen gyökerezett kapcsolatukban és házasságukban. Egy nappal az esküvőjük előtt Hawaiin, Bill édesanyja, Mary, aki megpróbálta meggyőzni Billt, hogy drasztikusan növelje jótékonysági tevékenységét, egy levelet adott Melindának, amely a következő szavakkal zárult: “Akiknek sokat adnak, azoktól sokat várnak”. Mary Gates néhány hónappal később meghalt.
A pár azonban eljegyzésük idején egy afrikai utazáson már elhatározta, hogy komoly emberbarátok lesznek. “Beleszerettünk mindenbe, amit láttunk, de egyáltalán nem elcsépelt azt mondani, hogy igazából az emberekbe szerettünk bele” – mondta Melinda 2016-ban egy Salesforce-rendezvényen. “Egyszerűen elindított bennünket az a kérdéssorozat, amikor azt kérdeztük magunktól: “Mi folyik itt?”- Később az utazás során a pár kitöltött egy házassági kérdőívet, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy azonosak az értékrendjük. Ekkor döntöttek úgy, hogy “a Microsofttól származó források túlnyomó többsége a társadalomba tér vissza” – mondta Melinda. “Ez egy egyszerű megbeszélés volt. De azt gondoltuk, hogy majd csak később, életünk későbbi szakaszában fogjuk ezt megtenni.”

Business Insider
Az Újnépszabadság fordítása

Címkép: A képen együtt