Mit ne nézzünk, mit hallgassunk

Posted by

Fábián András
>Nem vitatkozni szeretnék Bartus László cikkével, amely az amerikai Népszava hasábjain látott napvilágot. Még kevésbé szándékom TGM-mel szópárbajt vívni, hiszen az ő félelmetes tudása és lenyűgöző műveltsége mellett én csupán a hallgatósága lehetek, nem a vitapartnere. Vagyis ezúttal csupán arra vállalkozhatom, hogy elmondjam a véleményemet Bartus írásáról, amely ma hajnalban jelent meg Bartus lapjában (https://nepszava.us/tgm-az-atv-bojkottjara-szolitott-fel-2010-ota-ez-az-elso-tiszta-ellenzeki-hang/). Ha mégis a vitatkozás talmi látszatát keltenék soraim, akkor előre is elnézést kérek.
A hivatkozott írásban tömören arról van szó, hogy TGM szerint választani kell: vagy ATV, vagy Klubrádió. Mégpedig azért, mert az ATV elrabolta a Klubrádió frekvenciáját, ami csúnya dolog. Aki pedig ennek ellenére nézi az ATV-t, ámpláne ellenzéki létére bemegy oda és nyilatkozik, az elárulja az ellenzéket. Az efféle szerencsétlen tévelygőt magába szippantja a hanyatló Hitgyülekezet ópiumának rémcsakrája. Bocsánat a (szándékosan) képzavaros megfogalmazásért, de azt hiszem lényegében sikerült üstökön ragadnom TGM és Bartus mondanivalóját.
Elöljáróban el kell mondanom, hogy valamikor nagy élvezettel néztem az ATV-t. Kálmán Olga műsora volt az egyetlen fix programja a koraestéimnek. Délben néha meg-megnéztem az ATV Híradót, mert más nézhető híradó nem volt. Egyébiránt az esti RTL Klub híradón kívül ma sincs. Ráadásul már ez sem az a színvonal, amit az efféle hírműsoroktól joggal elvárhatna az ember. Balesetek, bűnesetek fél órában. Utána minimális politikai tartalom, egy pofon ide, és tüstént egy pofon oda is, hogy a tájékoztatási egyensúly (pártatlan tömegtájékoztatás?) meglegyen, végül az elmaradhatatlan cukiságbomba. Lassan már a legérdekesebb hír az időjárásjelentés.
Valamikor az Amerikai Népszavát is szívesen böngésztem. Bartus NER ellenessége szerintem példamutató. Tiszteletre méltó, ahogyan az amerikai szélsőjobb támadásainak kereszttüzében is határozottan kiáll egy demokratikus Magyarország mellett és szembehelyezkedik Orbán diktatúrájával. Mégis és ennek ellenére sok, általam kedvelt és olvasott szerző felhagyott azzal, hogy nála közölje írásait. Nem tudom, miért. Talán az első sokk hatására, hogy a Goj Motorosok és a Hit Gyülekezete megvádolta őt azzal, hogy a rendszerváltás előtt ügynök volt. A vádak alól tisztázta a bíróság.
Azóta viszont az Amerikai Népszava központi problémájává lépett elő Németh Sándor és Bartus öldöklő harca. Ki a nagyobb szemét? Ki tud nagyobbat rúgni a másikba. Németh ehhez a ma már mindenütt jelen lévő hitesek befolyása mellett (korábban az SZDSZ is komoly politikai bázisát képezte!) az Orbáni hatalom eszközeit is igénybe veszi. Cserébe választói támogatást ígér. Beállt a sorba a katolikus és református egyház mögé, meg is kapta az egyházi státuszt. Védelmezi is a rendszer keményen, jutalmazza is gazdagon. Szóval szerintem Bartusnak nyilván igaza van, de őszintén szólva ez a probléma hidegen hagy. Már nem érdekel.
Mikor azonban TGM azt tanácsolja, hogy az ellenzék ne menjen be az ATV-be, mert az rátelepedett a Klubrádiótól jogtalanul elvett 92,9 MHz-re és Bartus szerint ez az első tiszta ellenzéki hang, akkor felkapom a fejem. Nem csak azért, mert ez egy teljességgel más felütés, mint Bartus 2013 májusában írt döbbent reflexiója TGM Orbánhoz intézett nyílt levelére, amelyben egyszerűen Orbán segítő jobbjának nevezte TGM-et. (https://www.nepszava.com/2013/05/velemeny/tgm-segito-jobbja-orbannak/comment-page-4.html ) Nem csak azért, mert az akkori simulékony, már-már törleszkedő TGM-et nehéz feledni, ráadásul nem ez a levél volt az egyetlen barátinak tekinthető gesztus, amit Orbán irányába tett. Viszont mindezek ellenére és még ezek után is úgy gondolom, hogy a filozófus bölcs ember, és semmi köze nem lehet ehhez a rendszerhez. Gesztusait bizonyára a jobbítás szándéka vezette, úgy gondolhatta, hogy Orbán észretéríthető és visszaterelhető a demokratikus jogállamiság keretei közé.
Hát most is ezzel a jobbítási szándékkal van bajom. TGM kiindulási alapja, hogy már csak egyetlen tiszta hang maradt az éterben, amely szabadon és kötöttségek nélkül sugározza az ellenzék véleményét. És most ismételjük meg kissé más hangsúllyal ezt a megállapítást: tetszik tudni, már csupán egyetlen ellenzéki hang maradt az éterben stb.
Ez volt a Fidesz célja. Végképp elnyomni, elhallgattatni a más véleményen lévőket és ezek kommunikációs csatornáit. A rendszert leváltani, Orbánt megbuktatni akaró ellenzéki médiát. Részben mert még az a kevés felület is soknak bizonyult ahhoz képest, ami még elviselhető lett volna a rendszer számára. A hatpárti együttműködés ugyanis a választások időpontjához közeledve roppant gyorsan erősödik. Részben, mert jön a kampány, amely a Fidesz részéről további hazugságáradattal fogja beborítani az országot. Minden disszonáns hang csak árt. Az igazság az ő stratégiai szemléletük szerint zavart okoz a fejekben. Nem kívánatos.
Ezért téved Bartus, akit most talán megint a Németh Sándor elleni engesztelhetetlen düh vezet. Ezért nem jó tanács, amit TGM mond, hogy bojkottálni kell az ATV-t. Ilyen behatárolt lehetőségek mellett ugyanis az ellenzéknek minden röpke pillanatot, minden apró lehetőséget meg kell ragadnia, ahol nagy nyilvánosság előtt elmondhatja az Orbán és a rendszer számra kínos igazságot a rendszerről, a kormányról, a Járványról, a lassan 28 ezer halottról, a diktátor vezette politikai maffia tömeggyilkos felelőtlenségéről. Pontosabban felelősségéről.
A Klubrádió betiltása – lényegében ugyanis betiltásról van szó, ezt lássuk tisztán – ezeknek a megszólalásoknak a legtisztább hangját fojtotta el. A korábbi 150-200 ezer hallgatóval szemben február 15 után, az interneten már csupán ennek alig tizede, 15-20 ezer hallgató figyeli az adásukat. Ennyi emberhez jut el az igazság hangja, miközben a kereskedelmi rádiók és a „közszolgálati rádiók” ott szólnak minden háztartásban, sugározzák félóránként a Fidesz agit-prop által gondosan összeállított és cenzúrázott hírblokkokat, riportokat, propagandát. Durván 3 millió rendszeres hallgatóról van szó. Berlusconi 3 miniszterelnöki periódust tudhat maga mögött ezzel a tömegkommunikációs stratégiával.
Az ATV nézőinek száma manapság 300 ezer körül van. A politika iránt érdeklődők ma is odakapcsolnak minden este. Az ötven legnézettebb műsor között van a Heti napló, A Civil a pályán, az Egyenes beszéd és a Nap híre is. Lényegében mindegyik fő műsoridőben. Lehet ezeket kritizálni, lefitymálni, lehet rájuk legyinteni. Azt viszont nem lehet mondani, hogy nem kapnak megszólalási lehetőséget benne az ellenzék képviselői. Borítékolni lehet, hogy már nem sokáig. A Klubrádió melletti szolidaritás és az annak elhallgattatása miatt érzett harag okán TGM és Bartus urak ezt az időt is lerövidítenék. A jószándékot persze nem vitatom. A harag azonban ezúttal is rossz tanácsadó.