Az ellenzék közös jelöltje legyen mindenben a szöges ellentéte Orbánnak

Posted by
Bruck András
>Egy buta gondolat. Az ellenzéknek csak akkor lesz esélye, ha a vezetője legalább olyan erős, mint Orbán.
Ezt sokszor hallottad, de azt nem, hogy ez egy rossz, idejétmúlt gondolat. Sok évbe telt mire az ellenzéki szavazó rájött, hogy ennek semmi értelme. Az ellenzék vezetőjének nincs dolga Orbánnal. Nem kell, hogy nagyobb, erősebb, ravaszabb vagy okosabb legyen. És nem kell vele bokszolnia sem.
Az ellenzék frontemberének egészen más feladata van. Az Orbán ellenes szavazókat kell közös táborba szerveznie. És olyan meggyőző erővel kell buzdítania szavazásra, hogy a végén többen legyünk, mint Orbán hívei.
Nem a közös jelölt váltja le Orbánt, hanem mi, ellenzéki szavazók.
Ezért bárki is lesz az ellenzék közös jelöltje, neki az ellenzéki szavazókat kell elcsábítania. Erre akkor van esélye, ha szinte mindenben a szöges ellentéte Orbánnak. Nem baj, ha nem tökéletes, nem energiabomba, nem feltétlenül népszerű. Az sem baj, ha nem rocksztár, nem olyan híres, mint a Pepsi Cola, és nem szükséges, hogy ő legyen a legokosabb. De az kell, hogy jóindulatú legyen, a gonosz ellenpólusa. Akkor is, ha a tradicionális politikában a jóindulat, mint kifejezés egyszerűen nem létezett. De ma létezik. Évek óta annyi romlottság és gonoszság vesz körül minket, hogy az emberi jóindulat lehet az ellenzék legnagyobb versenyelőnye.
Ha nyugat felé átlépünk a határon azt látjuk, hogy az őszinte, nyugodt és kedves gesztusok lényegesen hangosabban szólnak, mint az üvöltés. Egyre több az olyan vezető, aki figyel mások érdekeire, tud és akar-segíteni. Tud együttműködni, nagyvonalú, méltányos és mer őszinte lenni. A legfontosabb vezetői készségek egy ideje az emberi természet nőies oldaláról jönnek: becsület, empátia, kommunikáció, együttműködés. Szerintem ne aggódj amiatt, hogy a választott vezetőnk esetleg túl jóságos. A jóindulatú vezető lehet erős. És a kedves nem azonos a gyengével, a szerény a félénkkel.
A vezetés belül kezdődik és a karakter maga a sors. Így kezdi az előadását David Gergen a Harvard Egyetemen. Figyelek rá és tetszik, hogy négy amerikai elnöknek volt a személyes tanácsadója. Szerinte a vezető karaktere ott van minden fontos döntésében. Nem kell, hogy ő maga briliáns legyen, okos tanácsadót és kiváló munkatársat mindig talál az intellektuális piacon. De bátorságot nem tud venni. Morális tartást nem tud bérelni. Ezt a vezetőnek kell hoznia.
Az ellenzéki szavazók akarata erőltette ki a 6 párt együttműködését. A következő kérdés az, hogy milyen vezetőt választunk. Lényegében a hatalom gyakorlásának új formáit keressük. Azt hiszem, olyan vezetőt keresünk, aki semennyire sem Orbán. A jó hír az, hogy ennek a szempontnak az összes eddigi jelölt megfelel.
Címkép: Például Karácsony Gergely