Jobb ma egy kolibri.

Posted by
Lendvai Ildikó
>Orbán meglátogatta az Európai Bizottság elnökét, és váratlanul kiderült: a korábban közzétett kormányterveket kihajítva az 5800 milliárd forintnyi uniós helyreállítási alapnak csak kisebb részét vesszük igénybe. Orbánék kidobják pl. a korábban fő célként megjelölt egyetemi fejlesztések nagyját is, hátha az Unió belekötne az alapítványosdinak csúfolt rablásba.
Az egyik lap szerint Orbán nem akart, nem mert vitákba bocsátkozni. Minél gyorsabban, még a választás előtt hozzá akar jutni ahhoz, amihez tud. Úgy gondolhatja, -írják-, jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.
Nyilván ez is szerepet játszott. De én inkább azt hiszem, úgy gondolja: jobb ma egy kolibri, mint holnap egy túzok vagy veréb. ha a kolibri felét el lehet lopni, a nagyobb zsákmányoknál viszont ez nehézségekbe ütközik.
Csakhogy nem a neki, hanem a nekünk járó pénzről mond le. Többek között azzal indokolták az állami egyetemek átjátszását a saját kuncsaftjaikból álló kuratóriumoknak vagy egyházi kézbe, hogy így majd sokkal több pénz jut nekik. Most kiderült, éppen hogy pénzt vesztenek. Ez a privatizációs umbulda nem viselné el, hogy az európai támogatással együtt bele is lássanak a piszkos ügyekbe.
Az ingyen pénzből azért felveszik, amit lehet, de a kedvezményes olcsó hitelt azzal a szép hazugsággal utasítják el, hogy nem akarunk eladósodni. (Érdekes, pár napja még akartak, sőt többszáz oldalas tervet készítettek a felhasználásról.) Mondja ezt az a kormány, amelyik tavaly jóval nagyobb kamattal 2300 milliárd piaci hitelt vett fel, (úgy látszik, ezt sem akarja kiváltani), és súlyos politikai és gazdasági következményekkel járó kínai és orosz adósságot vállalt, összesen 4500 milliárd forintot. Számold ki: a ma született kisbaba is eladósodott már félmillióval Kínának és Oroszországnak.
Hja, a kínaiak és az oroszok biztosan nem kekeckednek holmi jogállami követelményekkel, és nem firtatják a korrupciós hányadot sem.
Szóval jó lesz az a kolibri is. Nyugi, úgysem akarják túl sokfelé osztani.