Ez már a hazaárulás kategóriája

Posted by

Szél Bernadett
>A hatalomátmentésnek lehet még egy nem várt következménye is. Nem sok szó esett róla, pedig komoly fordulat történt pénteken: Orbán Viktor azzal ment ki Brüsszelbe tárgyalni Ursula von der Leyennel, hogy már minden sínen van az uniós helyreállítási alap pénzeivel kapcsolatban, aztán váratlanul kiderült, hogy mégse.
Orbán pénteken bejelentette, hogy Magyarország mégsem kér a csomag részét képező kedvezményes hitelből, vagyis 5800 milliárd forint helyett csak 2500 milliárd forintra tart igényt. A hivatalos magyarázat szerint a magyar kormánynak azért nem kell a kedvezményes hitel, mert “nem akar eladósodni”. Mondja ezt az a kormány, amelyik nyakló nélkül vesz fel rosszabb kondíciójú orosz meg kínai hiteleket Paks2-re, Budapest-Belgrád vasútra, Fudan egyetemre. Szóval hagyjuk ezt a gyógyszöveget. Az igazság sokkal inkább az lehet, hogy a Bizottság megkötötte a kormány kezét: magánzsebekbe, átláthatatlanul és kontroll nélkül nem vándorolhat a pénz, márpedig a magánalapítványokba kiszervezett egyetemek esetében pontosan ez történne. Ha ez tényleg így van, és a felsőoktatás valóban elesik a beígért 1500 milliárd forinttól, az két dolgot fog jelenteni:
1. a kormány nem fogja tudni teljesíteni a modellváltásba belezsarolt egyetemeknek tett ígéretét, sőt éppen a modellváltás miatt esik el az egyetemi szféra a fejlesztési pénzektől. Ezért egyes egyedül a kormány lesz a felelős!
2. ha már nem tudják ellopni, akkor másé se legyen a pénz. Azért utasítanak el 3300 milliárdot, mert a Bizottság nem engedi, hogy az magénzsebekben kössön ki. Átláthatóan viszont nem akarnak pénzt költeni, mert úgy nem lehet jól lopni, ezért inkább nem is kell a minket megillető uniós pénz 57 százaléka.
Erre mondtam ezt, hogy ez már a hazaárulás kategóriája. A kormánynak a saját és pénzembereinek érdekein kívül már az égvilágon semmi se számít. Jó kis haditervet eszeltek ki arra, hogy majd az elfoglalt egyetemeken osztogatják az uniós pénzeket a saját embereiknek, de úgy tűnik, ebbe az Uniónak is lesz némi beleszólása. Mert a közpénz nem arra van, hogy Orbán Viktor és köre dőzsöljön belőle, hanem hogy az ország javára költsék el: oktatásra, egészségügyre, a gazdaság zöldítésére. Csupa olyan dologra, ami a Fidesznek már semmit sem mond.

jobbrolbalra.blog.hu