Kéklő celebek

Posted by

Nagy Feró például, aki immár nem csak Kossuth-díjas, de korábban még azzal dicsekedett, hogy ő fokhagymával és pálinkával harcol a covid ellen. A számos ideológiát megjárt zenész mostanra változtatott álláspontján, és már inkább az oltást ajánlja a magyaroknak. De ott mosolyog a plakátokon a mindig kiváló Borbás Marcsi, aki korábban egy interjúban arról panaszkodott, hogy nehéz gyermekkora volt, mert csak úgy mehetett a templomba misére, hogy az ünnepi ruhájára egy hétköznapit is fel kellett húznia, nehogy a párttitkár észrevegye, miben mesterkedik.

Nacsa Olivér, az amúgy nem létező kormánypárti humor egyik jelese sem hiányozhat a sorból, ő is úgy látja, hogy nincs mese, be kell oltatni magunkat, ez az egyetlen esélyünk a vírus ellen. Amúgy ezt senki normális ember nem tagadja. Különösen az ellenzék nem, hiába szajkózza róla a kormány, hogy oltásellenes. Volt amúgy ilyen ellenzéke az országnak, nem is olyan régen, 2009-ben például, amikor az akkor ellenzékben lévő Fidesz arra biztatta az embereket, hogy ne oltassák be magukat a H1N1 nevű vírus ellen. Igaz, akkor nem Orbán Viktor, hanem Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök. Nem volt nagyon régen, lehetne rá emlékezni és emlékeztetni.

Az ellenzékhez sorolt közéleti embereknek – színészeknek, sportolóknak stb. – nem jutott hely a mostani a plakátokon. Pedig, ha a kormány komolyan gondolná, amit állít, vagyis, hogy az oltás életeket ment, akkor a „sajátjain” kívül másokat is bevonna a plakátkampányba. Az ellenzékhez tartozó (sorolt) hírességek ugyanis a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban többnyire hitelesebbek, mint Nagy Feró és társai, velük is érdemes lett volna számolni. Mert ez így, ebben a mostani formájában, vagyis, hogy kizárólag a kormányhoz lojális emberek hirdetik az oltás szükségességét, nagyjából épp annyira hiteles az emberek szemében, mint kormány más megnyilvánulásai.

Az a táblázat például, amely épp vasárnap jelent meg a kormányzati portálon, és amely meglehetősen különös módon, az orosz és a kínai vakcinák nagyszerűségét hirdeti a többi – értsd: nyugati – oltóanyaggal szemben. Nem csoda, hogy a Pfizer vakcinájának egyik feltalálója, Karikó Katalin, akit Orbán Viktor sokak felháborodására kisújszállási asszonyságnak nevezett, azonnal reagált, és korrigálta a kormány táblázatában olvasható csúsztatásokat.

Ha az ellenzékhez tartozó közéleti szereplők is labdába rúghattak volna, akkor feltehetőleg hitelesebb és ily módon hatékonyabb lenne a kormány óriásplakát-kampánya. Akkor akár azt is érezhetnénk, hogy egy normális országban élünk, ahol a járvány elleni küzdelem nem a korrupciógyanús ügyletekről (emlékszünk: lélegeztetőgépek és a világ legdrágább kínai vakcinájának közvetítőcégen keresztül megvalósult beszerzése), valamint az ellenzék és a főváros lejáratásáról szól. Hanem tényleg arról, amit – igaz, csupán a szlogenek szintjén – a kormány is magáénak vall: hogy az oltás életeteket ment, minden élet számít, és tényleg jó volna, ha a mostanság divatos kifejezéssel élve, visszakaphatnánk a régi életünket.

Mindez nem fog menni, ha a kormány kizárólag az „övéire” számít. A sajátjai közül ugyanis többen csak mérsékelten szavahihetőek, s bár vannak közöttük olyan sportolók, akik tiszteletet érdemelnek, mert már letettek valamit az asztalra – Nagy Tímea, Cseh László például –, de az ő mostani fellépésük hatékonyságát is rontja az észérvekkel nem magyarázható egyoldalúság.

Ha a kormány komolyan gondolná, hogy az oltás életeket menthet, akkor felhagyna a mostani gyakorlattal, jelesül az ellenzék színvonaltalan és szánalmas ekézésével és a szó legjobb értelmében vett valódi nemzeti összefogást hirdetne a vírus ellen.

Hirklikk.hu