Félévente vajon újra be kell adni a vakcinát?

Posted by

>A Quora* tudományos szakértője
Kérdés: Mivel a COVID-19 antitestek általában négy-hat hónapig tartanak, akkor az embereknek  is négy-hat havonta kell beadatni a vakcinát?
Válasz: Jelenleg nem ismert, de az antitestek önmagukban nem jelentenek védettséget. Az antitestek előállítása energiát igényel, ezért a szervezet egy idő után, a fertőzés elmúltával leállíthatja a termelésüket.
A hosszú távú immunitás azonban nem az antitesttermelés, hanem a memória B-sejtek függvénye – azoké a limfocitáké, amelyek „emlékeznek” a kórokozókra, és nagyon gyorsan képesek felpörgetni az antitesttermelést, ha újra találkoznak az adott kórokozóval.
Ami jelenleg nem ismert, az a memória B-sejtek perzisztenciája. Vannak jelentések arról, hogy voltak emberek, akik kétszer kaptak COVID-ot, de nem ismert, hogy ezek az esetek valóban többszörös fertőzések voltak-e, vagy olyan emberekről van szó, akiknek volt egy fertőzésük, egy ideig jobban kezdték érezni magukat, majd visszaestek.

*A Quora egy amerikai kérdés-felelet weboldal, ahol az internetezők kérdéseket tesznek fel, amelyre az oldal szakértőtől választ keres, és szerkesztik azokat, akár tényszerűen, akár vélemény formájában. Tulajdonosa, a Quora Inc. székhelye a kaliforniai Mountain View-ban található, az Egyesült Államokban.