Izzadságszagú statisztika

Posted by

Tamás Ervin

>El nem tudom képzelni, hogy kinek jó egy olyan szedett-vedett, szakmailag slampos táblázattal előállni, amit órákkal később maga nemzeti büszkeségünk, Karikó Katalin veséz ki némileg meglepetten, azon töprengve, hogy vajon a hivatalosság miért igyekszik fikázni, leminősíteni szülöttjét, az ugye “félig magyar” Pfizert.
Hányan izzadtak azért, hogy sikerüljön a Sinopharmot és a Szputnyikot primitív, fontos körülmények mellőzésével készült álstatisztikával picit előnyösebb helyzetbe hozni? Miért nem volt elég az, hogy tényleg bizonyítani lehet: az oltások jók, az eltérések nem relevánsak, magyarán aki bármelyikkel beoltatja magát, kevésbé kell félnie a betegség súlyosabb kimenetelétől? Miféle alantas átverő-show alanyai vagyunk, tök fölöslegesen?
A szerbek táblázatát fürkészve (ezt a szót is lejáratták) kiderült, hogy a két keleti oltóanyag kicsit rosszabb mutatókkal bÍr, mint a Pfizer, vagy a Moderna, de ez a különbség nem számottevő. Ki és miért nem volt elégedett ezzel, s még összeadási hibát vétve is azon rugózott, görcsölt, hogy világos legyen a politikai és hatalmi érdek?
Gulyás úr napokkal ezelőtt kézbe kaphatta a szakértelem hiányának eme torz tanújelét, s onnan vette magabiztos bejelentését, hogy neki speciel a Szputnyik jön be, de a Sinopharm se kutya. Így fog jobban fogyni a kínai készítmény, a “csurig telt” rakomány? Mindenesetre napok teltek el, mire valami agytörsztféle úgy döntött, nem elég ez így, fejeljük meg a turpisságot, lássa ország-világ a mi meggyötört statisztikánkat!
Látta. De inkább ne látta volna.
Karikó Katalin kommentárja
 Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutató, a Pfizer/BionTech vakcina egyik fejlesztője szerint a közzétett adatokból nem kellene messzemenő következtetéseket levonni, azok ebben a formában teljesen félrevezetők.Karikó Katalin kulcsszerepet játszott a Pfizer/BionTech mRNS vakcinájának kifejlesztésében, mely az első koronavírus-vakcina volt a világon, és amelyből a legtöbb vakcina érkezett Magyarországra.

A kormánynak a Facebookon közzétett táblázata szerint a Pfizerrel oltottak körében 100 ezer oltásra 32 halálozás jut, a Szputnyik esetében ez a szám 1, ebből első ránézésre könnyen arra a következtetésre lehet jutni, hogy a Pfizer vakcinája “rosszabb”. Karikó Katalin Facebook-posztban reagált a megjelent táblázatra, gyakorlatilag ugyanazokat az érveket sorolja fel, melyekről mi is írtunk. Szerinte sajnálatosan lemaradt a táblázatból az az információ, hogy hány évesek voltak az elhunytak, ezt kötelező lett volna feltüntetni egy ilyen közleményben. Karikó Katalin úgy gondolja,a betegségek mellett a beoltottak és elhunytak korát is fel kell tüntetni, különben ez teljesen félrevezető információ.