Atombomba-sokk

Posted by

kyodonews.net
>Restaurálja egy japán művészeti galéria gy olyan házaspár híres festménysorozatát, akik szemtanúi voltak az 1945-ös hirosimai atombombázás utóhatásainak, most először restaurálják, 71 évvel a sorozat első művének megjelenése után. Az 1995-ben Nobel-békedíjra jelölt néhai Iri és Toshi Maruki “Hirosimai táblák” című 15 alkotásából álló sorozat az évek során súlyosan megromlott és megrágta a moly.

“Szellemek”, a 15 festményből álló sorozat első táblája. (Kyodo)

“Nemzedékről nemzedékre szeretnénk továbbadni (a műveket), hogy az atombombázás tragédiája soha többé ne fordulhasson elő” – mondta Yukinori Okamura, a Saitama prefektúra Higashimatsuyamájában található Maruki Galéria Hirosimai Táblákért kurátora, ahol a gyűjteményt őrzik. Az 1,8 méter magas, együttesen 7,2 méter széles paneleken bemutatott művek mindegyike Marukiék azon tapasztalatán alapul, hogy néhány nappal az 1945. augusztus 6-i bombázás után Hirosimába mentek, és a túlélők történeteit összegyűjtve rekonstruálták a jeleneteket.
A házaspár 1950 és 1982 között összesen 15 darabot adott ki, amelyek a maradék sugárzásnak kitett, leégett pusztaságon való sétálás élményein alapulnak. A galériában tizennégyet állítottak ki.A “Szellemek” című, öt évvel a háború befejezése után nyilvánosságra hozott sorozat első tábláját a galéria megtakarításaiból származó pénzből több millió jen költséggel restaurálják.