Medgyessy Péter a 100 éves Kínai Kommunista Pártról

Posted by

BUDAPEST, április 24. (Xinhua) — Kína sikerének kulcsa a Kínai Kommunista Párt (KKP) vezetése és a kínai jellemzőkkel bíró szocializmus fenntartása – mondta Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnök a Xinhuának adott exkluzív interjújában. Mivel idén ünnepeljük a KKP megalapításának 100. évfordulóját, Medgyessy kifejtette a párt hosszú távú sikerének fő okait.

“Minden társadalom olyan társadalmi rendet keres, amely a legjobban megfelel saját történelmének, kulturális hagyományainak és népe karakterének” – mondta Medgyessy.
Kína sikere szorosan összefonódik a KKP sikerével, mondta.
“A párt sikere két dologra épül: az egyik, hogy stabil értékrendet képviselt, amely hosszú távon is fennmaradhat, a másik pedig, hogy nagyon jól képes megújulni” – mondta Medgyessy. A gazdasági fellendülés, a szegénység enyhítése, a fejlett csúcstechnológia, mint az 5G hálózatok, a mesterséges intelligencia (AI) és az űrkutatás nagyon lenyűgöző eredmények – mondta Medgyessy. “Az életminőség is sokat változott Kínában, és ez talán még a technikai fejlődésnél is fontosabb” – jegyezte meg.

Medgyessy hangsúlyozta, hogy Kína példát mutatott a fejlődő országoknak, mivel Kína megmutatta, hogy minden lehetséges, ha az ember együtt dolgozik, sok erőfeszítést tesz és jó a vezetése. Megjegyezte, hogy Kína gyors fejlődése globális szinten is lehetőséget teremtett a piacok és a befektetések számára, és Kína hatása a világra “nagyon jelentős”. Medgyessy elismerően szólt Kínáról a világjárvány elleni sikeres küzdelem miatt is, mondván, hogy a KPC “az ember az első” megközelítése kulcsfontosságú tényező volt a világjárvány sikeres megfékezésében.
A globális változásokkal a nemzetközi együttműködés és a multilateralizmus segítségével kellett megbirkózni – mondta. “Nagyon helyes és fontos az az eszménykép, hogy az emberiség közös jövőjű közösséget építsen” – tette hozzá.

Forditotta: Új Népszabadság
Címkép: Medgyessy Péter, Xinhua.net