DANCE MACABRE (Haláltánc)

Posted by
Bojár Iván András
>Ha egészségügyis lennék, vöröszónában, hónapok óta frontvonalban dolgozó orvos vagy ápoló, nap-mint-nap tapasztalnám, hogy a beérkező betegek 85-90%-a lábbal előre megy ki a teremből, hová korábban fejjel előre hozták, már magamnak is unalmas rutin fordulatom lenne arra, amikor a családok tucatjaival, százaival kell közölnöm szerettük elvesztésének hírét, szóval, ha ott lennék, nem kizárt, hogy most levenném magamról a szkafandert, amiben naponta 12 órán át pállik a testem, a durva maszkot, ami szétszorítja az arcomat és amiben alig lehet rendesen levegőhöz jutni, és az egészet úgy ahogy van bekúrnám a szekrény aljára. És eljönnék.
Bulika! Csapatás!
El én, bizonyisten, nem gondolnék a sok helyes vidám felszabadult emberre úgy, mint, akik tegnap leszartak, megaláztak, semmibevették az erőfeszítéseimet, amiket épp az ő rokonaikért, barátaikért tettem. Leszartak annyira, hogy nekem kéthét múlva, a következő hetekben mégtöbb dolgom lesz a vörös zónában éppen velük, mert hogy nincs kétség: a tegnapi kacagósok közül jónéhánnyal találkoznék később személyesen. Kimennék én is egy teraszra, nem a sajátomra, mint az igazán tehetősek, de egy teraszra a sok zsúfolásig megtelt közül, rendelnék egy pikoló üde kis sört és magasra emelném: csirió magyarok!
26.625
És az csak a hivatalos mai adat. Vegyük úgy, hogy Szentes teljes lakossága, csecsemők, öregek, polgi és közmunkás, buszsofőr és pékségi pultos, mind-mind bezacskózva már. De mondom, ez csak a hivatalos. Legyen akkor inkább egész Nagykanizsa! Már most sokkal többen, 45-50ezren is lehetnek a tényleges áldozatok. Elég (lesz) csak a 2015-2019 közötti időszak átlagos halálozási adatait összevetni a 2021-essel. A 2020-as már kijött nagynehezen a KSH-nál, az nem tud magyarázatot adni a hivatalos covidhalottakénál duplán nagyobb halálozási értékre. Hiába vannak benne nyilván Kásler kórházkiürítése, az elűzött 5500 egészségügyi dolgozó miatt elmaradt műtétek, majd az onkológiai vizsgálatleállítós döntésének következményei, ugyanígy benne lesz (pontosabban éppenhogy nem lesz benne) a redukált közúti forgalom miatt elmaradt halálos balesetek, és az elmaradt influenzajárvány értéke is. Marad a mai 250 körüli halálozási szám mellett még ugyanennyi, amire nem lesz magyarázat. Ahogy a 2020-as ugyanilyen halálesetekrel sincs.
Felelős kormány
Ilyen estekben, ha kormány lennék, unortodox módon a járvány csúcspontján nyitnék, rá a berobbanó tavaszra, hisz egy kis tavaszi zsongás, egy pikoló ser, annyira kijár már. És perszehogy nem engedném be a médiát a vörös zónába, legfeljebb az MTI-t, hogy mosolygó betegeket fotózzon, ne is alakulhasson ki általános és reális kép arről: konkrétan mivel néz szembe az, aki tesz a járvány tényeire. Sőt!, alighanem oltásellenes kampánnyal mocskolnék mindenkit, akitől okom van félni, hogy közvagyonlopási műveleteimnek határt akar szabni. Nem , semmiképp nem nyilvánítanék részvétet és nem rendelnék el nemzeti gyásznapot. Inkább hoznék egy halálos populista döntést, és a társaságra, szabadlevegőre, berúgásra, kótyagos felszabadult rapidszexre vágyó tömegeket belekorrumpálnám cinikus döntésembe.
Annak a bezacskózott lénynek pedig, akinek legfeljebb a szemét, de az arcát nem látom a szkafander mögött, ahogy fölémhajol, s kinek majd a kezét szorongatom fuldokolva a köhögéstől, hogy ígérje meg, ugye nem halok meg, most azt mondanám: kapja be!
De nektek népem csak a legszebbet ezúttal:
Egészségetekre!
Címkép: Haláltánc