Meghalt Monspart Sarolta

Posted by

A család tájékoztatása szerint  hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Monspart Sarolta. Hetvenhat éves volt. .Monspart Saroltát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, azután, hogy az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből.
Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

*

Monspart Sarolta a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok volt. Az első nő Európában, aki három órán belül futotta le a maratoni távot. Aktív sportpályafutását kullancs okozta betegség (enkefalitisz) szakította meg.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézetben dolgozott, egyebek mellett a Johan Béla Népegészségügyi Programban vett részt, az Avon országos női mozgásprogram szakmai vezetője, továbbá a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke volt 2004 októberéig.

Kötetei:

Miltényi Márta–Monspart Sarolta: A futás csodálatos világa; illusztráció: Ránky Ernő, táblázatok, térképek: Bodor Piroska és Olgyay Gézáné; Sport, Budapest, 1990 Így csináljuk mi! Szöveggyűjtemény; összeállította: Horváth Nikoletta, felelős szerkesztő: Monspart Sarolta; Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület, Budapest, 1998 Feketes Krisztina–Fébó Éva–Monspart Sarolta: A testedzésben gazdag életmód világnapjai; Országos Egészségfejlesztési Központ, Budapest, 2002 Fekete Krisztina–Kishegyi Júlia–Monspart Sarolta: A szív konyhájának receptkönyve; Országos Egészségfejlesztési Intézet, Budapest, 2004 50 év futás, 1960-2010 Monspart Saroltának írtuk; szerkesztette: Korik Vera, Hegedüs Ágnes, Hegedüs András; Ábel Térképészeti Kft., Budapest, 2010

Monspart Sarolta a futásról: Versenyezni is tudni kell!
1. Cél: teljesíteni a távot!
2. Mindenkinek egyéni a versenytempója. Lassúbb a kezdés, a vége felé a tartalékkal lehet egy hosszabb “hajrát” nyitni.
3. A kezdő ne versenyezzen másokkal, mert elveszti saját ritmusát és a ritmusváltás is többletenergiát igényel.
4. Ha elfogy az oxigén, nem szégyen, a megállás. Legközelebb majd jobban sikerül a felkészülés. A nézők még meg sem próbálták…
5. Versenyezni csak sportszerűen érdemes!
6. A versenyekre ajánlatos előre nevezni, mert ez segíti a rendező munkáját és az induló testi, lelki felkészülését is.
7. A sportcipő ugyanolyan “edzett” legyen, mint a gazdája!
8. A bemelegítés a verseny előtt sem hagyható el.
9. A rajtnál álljunk a “saját” helyünkre és engedjük a legjobbakat az első sorokba. A verseny nem az első pár méteren dől el!
10. A közlekedés szabályai – ha nincs lezárva a versenypálya – az utcai futásokon a versenyzőre is érvényesek.
11. A célba érve mosolyogjunk és büszkén távozzunk, hiszen sikeresen teljesítettük a távot.
12. Hogy győzni tudjunk, meg kell tanulni veszítenünk is!

Címkép: Fiatalon, gyönyörűen, győztesen