A miniszterelnök sört iszik a teraszán

Posted by
Föld S. Péter

>„Rám is vár egy korsó sör a teraszomon”, mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök azt kívánta ezzel jelezni, hogy már látjuk a fényt az alagút végén, befutóban vagyunk, a birkózószőnyegre levitt, térdre kényszerített vírus kegyelemért könyörög. Nyitnak a teraszok, nyílik az ország, s végre ő is megihat egy sört a teraszán.
Ihatott volna eddig is a saját teraszán, nem volt tiltva sem neki, sem másnak. Más kérdés, hogy nem mindenkinek van terasza. Mint ahogy az is hanyagolható – de tényleg csak most, mert egyébként majd az elszámoltatás során számítani fog ez is –, hogy melyik teraszára gondolt a miniszterelnök. Arra, amelyik Budapesten, a Cinege utcában van, vagy amelyik Felcsúton található, esetleg a hatvanpusztai majorság jutott az eszébe, netán a Karmelita kolostor erkélye? Vagy azon teraszok, amelyekről mi egyszerű, gyarló polgárai a honnak nem tudhatunk, mert nincs hozzá közünk. Elégedjünk meg annyival, hogy a számlákat mi fizethetjük.
Merthogy, a szóbeszéd szerint Orbánnak vannak olyan „teraszai” és más vagyontárgyai, amelyek nem az ő nevén szerepelnek. Mészáros Lőrinc nevét szokás ilyenkor említeni, az ő „teraszai”, vagyis, vállalkozásai, földterületei, futballcsapatai lehetnek valójában Orbán tulajdonában. Igaz, az egykori gázszerelő mostanság nem ezek számbavételével, hanem nősüléssel van elfoglalva, valamint azzal, hogy megfeleljen jövendőbelije magas elvárásainak, azaz, megugorjon egy intellektuális szintet.