Nyugati hiénákról beszélt Putyin, de a haldokló Navalnijról nem

Posted by

A Telex tudósítása
>Tizenhetedik alkalommal tartott évértékelő beszédet szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök, amiben főleg az egészségügyről, a családtámogatások kiterjesztéséről és az infrastruktúra fejlesztéséről volt szó – és a végén még pár mondatban odaszólt az oroszokat „provokáló” nyugati országoknak is. A szerdai beszéd közben már elindultak a tömegtüntetések, amelyeket a bebörtönzött ellenzéki, Alekszej Navalnij támogatói szerveznek – az elnök viszont semmilyen említést nem tett az orvosa szerint haldokló orosz politikusról. Bár a koronavírus-járvány Oroszországban sem ért véget, Putyin élő közönség előtt tartotta meg az évértékelőt. A Kreml ugyan nem közölt adatot a résztvevők számáról, de a közvetítés képei alapján legalább 200 ember gyűlt össze a beltéren tartott rendezvényen. A beszéd napján egyébként moszkvai idő szerint délután 17 óráig 165 személyt vettek őrizetbe a Navalnij melletti tüntetések miatt, és több orosz városban tartottak házkutatást aktivistáknál és újságíróknál is – erről itt írtunk bővebben.

„Az elmúlt évben olyan ellenféllel szállt szembe országunk, amire senki sem számított az egész világon. Több kórházat is teljesen megtöltöttek a betegek, nagyon alacsony volt az ellátásunk több létfontosságú élelmiszerből, mint például a cukorból is. De tudtuk azt, hogy minden kihívást teljesíteni tudunk, ha egységben állunk, és szolidárisak vagyunk egymással” – mondta az orosz elnök.
„Szinte könnyekkel a szemekben mondok köszönetet mindazoknak, akik részt vettek a járvány kezelésében.” Az egészségügyi dolgozók mellett méltatta a tanárokat, a diákokat, a professzorokat, a kulturális élet dolgozói és az orosz kutatókat is. „A tudósainknak köszönhetően áttörést értünk el: mi magunk fejlesztettünk vakcinát a vírus ellen. Folyamatosan fejlesztették munkájukat a gyógyszergyárak is, hogy a lehető legtöbb embert a lehető legjobb gyógyszerekkel lássuk el.” Putyin célja, hogy őszre Oroszországban is elérhessék a nyájimmunitást: „Minden oroszt kérek arra, hogy kérje a vakcinát, és oltassák be magukat”.

Közel 24 milliárd rubelt szán az orosz kormány a különböző kulturális intézmények felújítására is, „a nagyvárosok múzeumaitól kezdve a kisebb művelődési központokig”, valamint növelik a kollégiumi férőhelyek számát is a felsőoktatásban, főleg vidéken és azokon az egyetemeken, ahol tanárokat és orvosokat képeznek. „Az idei év a tudomány és a technológia éve, ugyanis tudjuk, milyen fontos szerepet játszanak ezek a korunkban” – mondta Putyin, éppen ezért fontos szerinte, hogy „orosz létesítményekben, orosz szakemberekkel tudjuk fogadni a jövő kihívásait”.

„Új technológiákra van szükségünk az atomenergiában, a vízenergiában, és alkalmazkodnunk kell a klímaváltozás kihívásaihoz az energiaszektorban, a mezőgazdaságban is (…). Időben kell lépnünk, mert a szó önmagában semmit nem ér” – mondta Putyin, aki kitért a norilszki hőerőmű tavalyi katasztrófájára is: „A szennyezésért felelős cégek vezetőit meg kell büntetni – kompenzálniuk kell a természeti károkat.”

Kiemelt pontként szerepelt a demográfiai helyzet is: Putyin szerint a népesség folyamatos csökkenését a családok támogatásával és a várható élettartam növelésével lehet megállítani. Ennek keretében széles körű szűrőprogramokat indítanak júliustól az egészségügyben, gyermekgondozási segélyt vezetnek be az alacsony keresetű és egyedülálló szülőknek, ingyenessé teszik az iskolai menzákat, és fejlesztik az iskolabuszok rendszerét is. Utóbbival kapcsolatban Alekszej Navalnij stábja is posztolt Twitteren, ugyanis a Vlagyivosztokba és Novoszibirszkbe kirendelt rohamrendőröket is iskolabuszokkal szállították a demonstrációk helyszíneire.

Körömi Csongor

Vlagyimir Putyin elnök beszél a 2021. április 21-i évértékelőjén – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik via AFP