Bánat és megkönnyebbülés Minneapolisban

Posted by

Emily Witt
>Hétfőn reggel, nem sokkal azután, hogy megkezdődtek a George Floyd meggyilkolásáért Derek Chauvin ellen indított per záróbeszédei, Floyd családtagjai Minneapolis belvárosának kihalt utcáin keresztül a Hennepin megyei kormányzati központ megerősített bejárata felé sétáltak. Philonise Floydot, George testvérét felesége, Keeta Floyd, Al Sharpton tiszteletes, Sheila Jackson Lee képviselő, valamint egy kisebb fotós- és operatőrraj kísérte. Ahogy közeledtek a bíróság előtt emelt megerősített barikádhoz, öklüket a fekete hatalom szimbólumaként emelték fel, egyébként pedig figyelmen kívül hagyták a a sajtó kéréseit.
A minnesotai nemzeti gárda háromezer tagját aktiválták a héten, nagyjából annyi amerikai katonát, ahányan jelenleg Afganisztánban állomásoznak. Ahogy a családtagok átjutottak a drótkerítésen egy kis résen, egy piros furgon állt meg. Utasai, akik talán felismerték Philonise Floydot vagy Sharptont a televízióból, vagy egyszerűen csak látták a felemelt öklöket, lelassítottak, hogy dudáljanak és azt kiáltsák: “Black Lives Matter”. Egy az utca végén parkoló, mozgalmi jelszavakkal telefújt gépkocsi nyitott ablakaiból a tárgyalás rádióközvetítése hallatszott.

“A neve George Perry Floyd, Jr. volt, és 1973. október 14-én született az észak-karolinai Fayetteville-ben, szülei, idősebb George Floyd és Larcenia Jones Floyd gyermekeként” – kezdte záróbeszédét Steve Schleicher, az állam ügyvédje. A következő két órában Schleicher több mint hússzor megismételte a “kilenc perc és huszonkilenc másodperc” kifejezés egy változatát, utalva arra, hogy Chauvin mennyi ideig tartotta a térdét Floyd nyakán. Schleicher sürgette az esküdteket, hogy tegyenek félre minden olyan előítéletet, ami azzal kapcsolatos, hogy egy rendőr is lehet bűnöző, és emlékeztetett arra, hogy több járókelő, aki látta, ahogy Chauvin megöli Floydot, kihívta a rendőrséget, hogy megpróbálja megakadályozni a gyilkosságot. “Ez pontosan az, amit önök a szemükkel láttak” – mondta Schleicher befejezésül. “Ez pontosan az, amit önök tudtak. Ezt érezted a zsigereidben. Ez az, amit most már a szíveddel érzel. Ez nem rendőri munka volt. Ez gyilkosság volt.”

 

 

%d bloggers like this: