A kínai és az orosz nyomulás jó kampány téma lehet

Posted by

Béndek Péter
>Adhatnánk a nemzeti érzésnek valóban „szabadságharcos”, nemes gellert, ami kivezet a mai fertőből. Mivel az ellenzék alkalmatlan arra, hogy a polgári modernizáció mellett felsorakoztassa az országot (és szó, mi szó, ez objektíve is nehéz feladat), kézenfekvő lenne, hogy a nemzeti modernizáció érdekében a nemzeti öntudatra támaszkodva a kínai-orosz behatolást tegye kampánytémává is.
Erre most jó első megközelítéseket láttunk Fekete-Győrtől és Széltől (talán már mások is megfogalmaztak hasonló aggályokat, de ők tettek most világos gesztust az oroszokal szemben megfogalmazott követelésükkel).
A nemzeti érzésnek ez az oldala termékeny lehet a mai politikai rémálomban, ha kellően szisztematikusan és komolyan költögeti az ellenzék — és Orbánnak jó oka lehet ilyesmitől tartani, mert még nem alkalmas az uralma a Nyugattal való szakításra.
(Néhány év múlva az lesz. Nem sok időnk maradt.) Közben drukkoljunk a cseheknek és minden diktatúraellenes országnak, illetve reménykedjünk abban, hogy az olyan elferdült érdekű államrezonok, mint a német, visszatalálnak a demokráciák erkölcsi lényegéhez.